• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik do subwoofera, tani, małej mocy - jaki??

Reakcji
0
Witam!

Naczytałem się tych tematów na Waszym forum, że już zgłupiałem :(
Szukam poprostu głosnika niskotonowego o średnicy 20 cm i mocy maksymalnie 80W ponieważ posiadam wzmacniacz do subwoofera 30W. Chciałem zbudować dla niego obudowę zamkniętą i chciałbym aby głośnik był 4Om'owy.
Zastanawiałem się też nad kupnem takiego głosnika:
http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=72732&Głośnik GDN-22/200/4 SC
ale jak dla mojego wzmacniacza to troche za mocny ten głosnik a także większy niż zakładałem jedyne co sie zgadza to impedancja:(

Proszę Was o pomoc i jakieś rady :( Kupię nawet używany, w dobrym stanie i gdzieś w okolicy śląska ponieważ nei wchodzi w gre wysyłka.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam!

Chester11-86 napisał:
Szukam poprostu głosnika niskotonowego o średnicy 20 cm i mocy maksymalnie 80W ponieważ posiadam wzmacniacz do subwoofera 30W
to dlaczego nie szukasz glosnika 20-40w?

albo ARN 226 (latwo napedzic i ladnie gra w zamknietej)
albo jakies stare tonsile

Jakbyś chciał to mam gdzieś 2 głośniki Axton HW200C. Trzeba w nich tylko membrany wymienić(ori polipropylenowe pokruszyły się od słońca). Oddam za friko, tylko kawałek do mnie masz, a ja nie wiem kiedy będę w twoich rejonach

ARN kosztowal 30-40zl
a GDN SCX 70zl
STX bedzie zdecydowanie lepszy. ale nie do zamknietej

No własnie co do obudowy, bo słyszałęm że dla początkującego co pierwszy raz się bierze za takie coś, zbudowanie obudowy zamkniętej wychodzi łatwiej niz zbudowanie obudowy z bass reflexem. Dlatego zdecydowałem sie na obudowe zamkniętą :)

Pozdrawiam!

P.S. A ten głosnik co podałęm w linku nadaje się??

gigipawel napisał:
A tak pyzatym słyszał kiedyś ktoś na raz ARN 226 i STX 22 SCX ?
Tesle miałem słuchałem w closed, niestety nie miałem porównania z STX.
Wg mnie lepiej go jednak wsadzić w br, będzie miał lepsze zejście. Wzmak też amsz trochę za słaby. U mnie był napędzany TDA 7294

Jeśli nie będziesz miał wzmacniacza o odpowiedniej mocy to jeden i drugi głośnik będzie grał kiepsko. Minimum to wzmacniacz na pojedynczym TDA7294. Jeśli nie masz zbyt dużych funduszy to proponuję wziąć ARN 226 i dokupić do tego panel do subwoofera z allegro.

Karol22m napisał:
Wg mnie lepiej go jednak wsadzić w br, będzie miał lepsze zejście.
akurat ARN 226 03 i 05 graja bardzo fajnie w zamknietej a w b-r bedzie tylko glosniej i niewiele nizej

Karol22m napisał:
Wzmak też amsz trochę za słaby. U mnie był napędzany TDA 7294
one sa ciche wiec wymagaja troche wiecej mocy. ale z takim napedem lepszego glosnika nie znam

Witam!

Nie chce kupowac jakiegoś panela z allegro tylko chce dobrać głośnik do mojego wzmacniacza :)
Z Waszych propozycji nic innego mnie nie zostaje jak szukać głośnika ARN 226.

Pozdrawiam!

Pawel S. napisał:
akurat ARN 226 03 i 05 graja bardzo fajnie w zamknietej a w b-r bedzie tylko glosniej i niewiele nizej
Czyli i tak wychodzi na " + "
Pawel S. napisał:
one sa ciche wiec wymagaja troche wiecej mocy. ale z takim napedem lepszego glosnika nie znam
Panel z allegro bd trochę za mocny na ten głośnik, i jak kolega autor nie bd miał umiaru, to może dobrze spalić ARN-a

Powrót