• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik do subwoofera...

Reakcji
0
Witam.

Przymierzam się do budowy subwoofera aktywnego.
Pokój w którym będzie to grało ma 25m2, do współpracy z już zakupionym kinem domowym - posiadam głosniki Klipsch seria F2 (niskotonowy 165mm). Zastanawiałem sie nad obudową zamknietą i tu pierwsze pytanie - skoro kolumny które posiadam mają BR to czy moża do współpracy z nimi dostawić suba w obudowie zamknietej? Sub ma byc także do muzyki stąd obudowa zamknieta.
Czy lepszy bedzie (do tej wielkości pokoju) głośnik 250mm czy 300?
I w końcu jaki głośnik - jakieś propozycje...

Co do możliwości finansowych to koszt głośnika do max 400 PLN.
Wzmacniacz i całą resztę jestem sobie w stanie sam zbudować bez wiekszych ograniczeń.
Gdyby był jakis tańszy głośnik wart polecenia to tym lepiej. To moja pierwsza konstrukcja tego typu i nie chciałbym przesadzać.

pozdrawiam.

petex napisał:
Skoro kolumny które posiadam mają BR to czy moża do współpracy z nimi dostawić suba w obudowie zamknietej?

Tak:)

petex napisał:
Sub ma byc także do muzyki stąd obudowa zamknieta.

BR w tym nie przeszkadza, 90% zestawow robinoych jest pod obudowe BR i ludzie sluchaja na nim muzyki:P

petex napisał:
Czy lepszy bedzie (do tej wielkości pokoju) głośnik 250mm czy 300?

Lepiej dac 12" czyli 30cm. Zawsze lepsze zejscie i troche wiecej mocy.

petex napisał:
Wzmacniacz i całą resztę jestem sobie w stanie sam zbudować bez wiekszych ograniczeń.

No wlasnie a czym to zasilisz :>?

petex napisał:
Gdyby był jakis tańszy głośnik wart polecenia to tym lepiej.

Jesli to ba byc budrzetowka to mozna dorwac za 150zł okolo nowego STXa, ale jesli kasa jest to warto zainwestowac w cos lepszego... Moze cos z visatona albo SLS12.. ew polski tonsilek 30/120 (tez wzglednie tanio) moglby podpasowac.. opcje sa rozne :)

Wzmacniacz dorobię sobie w zalezności od głośnika/przyjętego rozwiązania. Jakis na mosfetach do 400W - pełno tego typu kostrukcji - robiłem już takie.

Czy ma to być budżetówka? genralnie tak :) ale w granicach rozsądku. Naczytałem sie juz nieco i rozważałem różne rozwiazania od STX-ów poprzez tonsile aż do peerlesaa SLS10. Właśnie z głośnikiem mam największy problem (decyzja). Wiadomo, że ta decyzja ma tez wpływ na koszt ostateczny.

SLS10 to moze byc troche za malo.. ewentualnie 2 sztuki.. ale lepiej wziasc SLS12 jak juz cos.

Piszę konkretnie ile na głośnik, bo pytam o głośnik. To chyba jasne. Nie wiem ile wydam na suba bo planuje go składac "jakis czas" więc koszty rozłożą się w czasie. A zakup głośnika jest jednorazowy. Ceny obudowy nie liczę (mam brata stolarza:)), a wzmaka sobie zrobie takiego jaki bedzie potrzebny - w zależności od dokonanego wyboru głośnika (jego zapotrzebowania na moc).

petex, możesz kupić głośnik za 400zł ,ale pewnie nie wiesz że rozpiętość cen wzmacniaczy jest dość spora - od 100 parudziesięcu złotych , do 700zł , w zależności od głośnika.
A chodzi o to chyba żeby trafić najlepszy kompromis za dane pieniądze, zresztą rób jak chcesz.
MDS12 będzie fajny.

He, he z uporem maniaka powtarzam, że wzmacniacz robie sam, własnym sumptem (własnoręcznie malowane i trawione płytki itd.) i nie wyjdzie wiecej niz 400 zeta. I pewnie cała konstrukcja potrwa ze 3-4 miesiące. Więc koszty jak już pisałem rozłożą się w czasie. Ceny obudowy nie liczę, więc za całośc nie wyjdzie wiecej jak 1000-1100 zeta (biorąc pod uwage wykończenia itp). Dlatego właśnie napisałem o samej cenie głośnika.

Powrót