• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik do subwoofera

Reakcji
0
Witam,
Poszukuję głośnika do subwoofera do ok. 200zł.
- do muzyki.
- ok 150 watt.
- 12"
- pokój ok. 20m^
- nisko schodzący bass.
- efektowny.
- dość dobra jakość.
(ma posłużyć jako wzmocnienie bassu do kolumn na peerlessach)

Wstępnie myślałem nad Tonsilem GDN 30/120/1
Pytam bo może macie jakieś inne, lepsze propozycję w tej cenie.

Z góry dziękuję,
Pozdrawiam.

No za 200zł 12" to kiepsko chyba tylko jakiś głóośniczek CA używany by się znalazł lub ten tonsil co wspomniałeś a do peerlsów przydało by się coś bardziej jakościowego.

Bierz tego Tonsila nie będziesz żałował. Do muzyki idealny. Będziesz miał głęboki bas i dobry wykop.

Devils, mi estradowa 30 stxa podoba się bardziej no i lepiej wygląda ;)
Ale zależy też od tego jakiej muzy słuchasz , do rocka, metalu, czy techno będzie na pewno lepsza, do rapu hh - to już sprawa dyskusyjna.
Czym chcesz to napędzic ?

Ja zrobiłem sub taki pasywny na STX GDN-38-550-4-AE wersja extremalna, buda ponad 200 litrów niestety i zajmuje to bardzo dużo miejsca ale jak dla mnie bajer..zero mulenia słucham na tym muzyki w kinie też się sprawdza...zejście też niczego sobie

Nie jestem 'oblatany' w glosnikach, osobiscie uzywam 30/120/1 od jakiegos roku z holtonem 400, jak dla mnie miazga. (potrafi przyjac waty ;])

Nie jest mulacy, czarna muze tez ladnie ciagnie.
Jestem zadowolony, wydaje sie byc bardzo uniwersalnym.
Aczkolwiek moglby byc troche tanszy, jego konstrukcja wydaje sie byc troche archaiczna ;P

(taka o to moja no no mala opinia)

140W i jakościowo średni. Zauważcie, że nie tylko waty się liczą.
Damping factor odgrywa ważną rolę przy zasilaniu głośników niskotonowych, a tym mostku za dużej wartości nie ma.
Osobiście wolał bym 100Watt konkretnej końcówki niż 140W na TDA.
pzdr

Oj tam DF, ważne jest brzmienie, a tda nie ma kontroli i tyle.
Nadaje się do napędzania 8', nie wszystkich 10', a do 12' to tylko chyba jako tymczasowy wzmak.

Tomek Janiszewski napisał:
Przykładowo, w typowym głośniku o impedancji znamionowej 4ohm ok. 3ohm przypada na rezystancję drutu w cewce, 1ohm to rezystacja ruchowa. Mamy więc rzeczywisty współczynnik tłumienia samego głośnika w przypadku zwarcia jego zacisków: 1/3. Czy ów głośnik dołączymy do wzmacniacza (współczesnego) o DF (w audiofilskim sensie) 200, 2000 czy 5000 to jego rzeczywiste tłumienie już się nie zmieni: bo co to za znaczenie czy faktyczny współczynnik tłumienia wyniesie 1/(3,02), 1/3,002) czy może tylko 1/(3,0008)?

Wiec jak to jest?

Tasior,
była już o tym mowa nie raz
nawet przy uniampie
sorry ale masz 3200 postów i nie słyszałeś o DF?

slyszalem o df, czytalem rowniez rozne wypowiedzi, chcialem po prostu uslyszec kolejna opinie/ informacje.

i co z tego .... ze mam 3200 postów? wiedze sie wyraza w postach? :roll:

zobacz ze na forum jestem od prawie 5 lat...z czego na poczatku sporo pisalem, pytalem i meczylem ludzi ;)

Tasior, spoko
myślałem, że zupełnie nie słyszałeś :razz:
a po postach i po czasie na forum oceniam doświadczonych forumowiczów
no chyba, że ktoś nabija tylko posty i gada o niczym
Tasior napisał:
na poczatku sporo pisalem, pytalem i meczylem ludzi
to tak jak ja :razz:

Powrót