• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik do subwoofera

to dziwne bo robilem takie samo doswiadczenie tylko podgrzewalem lutownica, noi w szkole mnie ucza i na logike wraz ze wrostem T wzrosnie R...

gdyby tranzystorowi grzejac sie rosł opór - przepływał by przez niego mniejszy prąd wiec automatycznie mniejsza moc by się wydzielała, wiec mniej by mocy wytrącał więc by się mniej grzał - perpetum mobile?
z tranzystorem zrobiłem to samo - podgrzałem aż zrobiło się zwarcie czyli 0 ohm.

rezystancja rośnie wraz z temperaturą w metalach...w półprzewodnikach domieszkowanych (a z takich są budowane tranzystory) jest odwrotnie (choć nie w całym zakresie temperatur), wraz ze wzrostem temp rezystancja maleje...ma to związek z ruchliwością nośników i wytłumaczenie tego nie jest proste i szybkie

Edit.

Racja - w polprzewodnikach jest odwrotnie.

P.s
niema to jak sie wykladac na takich podstawach :oops:

Nie na temat...
Tasior napisał:
P.s
niema to jak sie wykladac na takich podstawach :oops:

Zgadzam się, dla tego najtrudniej jest je opanować, i bez nich nie da się iść dalej.
Dobrze jest je sobie czasem też przypomnieć ;)

Powrót