tak, oczywiscie. rowniez po podlaczeniu jednocewkowego glosnika da sie go spalic ;]lysy020 napisał:gdzies wydzialem posta ze tak wlasnie uszkodzili glosnik ppo podlaczeniu osobno cewek na kanal..
to akurat niema nic wspolnego z glsnikiem 2 cewkowym i sposobem jego podlaczania. jak sie cewka spalila to albo wzmacniacz zjebany lub glosnik wadliwy.wasik1989 napisał:Ja już się oduczyłem stosowania osobnych kanałów do dwóch cewek głośnika. Zapuściłem do carpowera po 150W na cewke, puściłem od razu basstronic - i love you i po głosniku ^^ spalila sie cewka... dziekuje, pozamiatane.
jakby to byla wina sposobu podlaczenia glosnika to bys cewke mial roztrzepana a nie spalona
kup sobie najtanszy glosnik 2 cewkowy (jakas tesla) i podlacz tylko jedna cewke - zagra duzo ciszej i slabiej. cewki sa nawijane rownolegle wiec podlaczenie jednej cewki powoduje zmniejszenie aktywnego przewodnika w polu magnetycznym...n_omyzs napisał:Btw jesli nie to jeszcze sa 3 inne mozliwosci (jedna cewka, rownloegle i szeregowo).
a no i wlasnie tutaj kolega wczesniej napisalwasik1989 napisał:n_omyzs, własnie niektóre utwory np. jak ten który podałem, zawiera nieco inne ściezki basowe, po to by uzyskać większe wychylenie głośnika. Wystarczy porównać lewy i prawy kanał takiego nagrania, i widać że się troche różnią.
A może być taki myk, że aby uzyskać większe wychylenie stosuje się odwrócenie fazy sygnału? Wtedy jedna cewka wychylała by sie w przód a druga w tył i dlatego mogło by się to uszkodzic?
n_omyzs napisał:Taka mala rada - jak podlaczasz cewke na kazdy kanal to polacz kanaly przed wzmacniaczem tak zeby juz nie bylo zadnych szans zeby kanaly graly inaczej.
wzmacnaicz NIEMA 4ohm tylko obsluguje takie glosniki ;]lysy020 napisał:wzmacniacz ma po zmostkowaniu 4ohm..
najwydajniej polaczyc je wlasnie rownolegle ale wtedy potrzebujesz jakis mocny monoblok ktory przy 2ohm dostarczy conajmniej tyle mocy ile potrzebuje glosniklysy020 napisał:a jaki by byl do tego dobry wzmacniacz?? a jak by je polaczyc rownoolegle??