• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik na low mid 10 cali do wysoko skutecznych paczek poszukiwany :)

Reakcji
50
Mój wysoko skuteczny zestaw przechodzi małą rozbudowę na bas idzie 18cali.
Powstanie teraz luka między basem a średniakiem i czymś trzeba ja wypełnić :)
(18 cali nie zagra wyżej niż 100-200hz a dla średniaka 500hz to już wyzwanie :))
Koncepcja jest taka żeby wsadzić tam jakieś 10cali , mój pierwszy strzał to beyma 10MI100
https://www.beyma.com/getpdf.php?pid=10MI100
Nie moje rejony jednak więc chętnie skorzystam z jakiś podpowiedzi i doświadczeń :)
Budżet na tym etapie jakieś koło 1.5 klocka .

Widziałem ten głośnik już .
Jest jednym z głośników które biorę pod uwagę na dalszym etapie po sprawdzeniu koncepcji bo cena na pewno będzie wyższa niż 1.5k za parę :)
Po drugie chyba nigdzie go jeszcze nie można kupić o ile będzie w sprzedaży detalicznej :)

Tymczasem znalazłem taki egzotyk z Ukrainy :)
http://www.audioxpress.com/article/test-bench-mag-audio-10n501-woofer
Polski dystrybutor jest muszę temat przemyśleć .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zerknij na 18Sound i B&C.
Zerkałem i nie wiele mi to dało :) da się coś wybrać z oferty każdego z producentów pro RCF , FatailPro itd.
Pytanie którym modelem rzeczywiście warto się zainteresować :)

raven: budujesz coś w tym stylu ?

tutaj co prawda 1"+10"+15"+18" no ale taki konfig do domu robił wrażenie :)
z 10" jak coś warto się pchać w beymy

Nie no to nie było tak wysoko, co prawda to było 9 lat temu, ale pamiętam że konfiguracja zupełnie przypadkowa się trafiła i brzmienie mnie powalało (nie chodzi o poziom głośności :)

Głośniki estradowe zazwyczaj robią "łał" na początku, nawet gdy mają większe zniekształcenia... dopiero później się okazuje że jednak ten dźwięk męczy w porównaniu z kolumnami domowymi.
Niestety niektórzy, zwłaszcza młodzi początkujący, jak już zaczną od estradówek to potem na każde domowe kolumny mówią "pierdzidełka", że nie grają i w ogóle.
Takich przypadków można mnożyć... np. Pan "D" z elektrody... mimo iż zniekształcenia głośników znaczne, charakterystyka pofalowana, zwrotnica z kalkulatora, to zachwyt taki że łohoho :)

Co innego dobre estradowe głośniki sparowane i zestrojone z sensem, jak w przypadku Ravena.
Zapewne będzie dobre granie bo ma porównanie z dobrymi domowymi konstrukcjami, no i zwrotnica nie będzie z kalkulatora.

Czemu odpuściłes ten ukrainski?
Mało opinii , trudno dostępny itd.

Postawiłem na spr. rozwiązanie . Tym bardziej że ten głośnik to w sumie najbardziej krytyczny element tej układance .
Chciałem nowszy b&c 10mbx64, głośnik jednak okazał się niemal niedostępny . Tylko na zamówienie z terminem oczekiwania 2miechy .

raven: budujesz coś w tym stylu ?
4way ale nie do końca w tym stylu :)
Na dole 18cali w zamkniętej, 10cali + 6.5 calowy średniak . Kopułkowy wysoki (berylowy revelator SS ) .

Głośniki estradowe zazwyczaj robią "łał" na początku, nawet gdy mają większe zniekształcenia... dopiero później się okazuje że jednak ten dźwięk męczy w porównaniu z kolumnami domowymi.
Niestety niektórzy, zwłaszcza młodzi początkujący, jak już zaczną od estradówek to potem na każde domowe kolumny mówią "pierdzidełka", że nie grają i w ogóle.
Takich przypadków można mnożyć... np. Pan "D" z elektrody... mimo iż zniekształcenia głośników znaczne, charakterystyka pofalowana, zwrotnica z kalkulatora, to zachwyt taki że łohoho

Co innego dobre estradowe głośniki sparowane i zestrojone z sensem, jak w przypadku Ravena.
Zapewne będzie dobre granie bo ma porównanie z dobrymi domowymi konstrukcjami, no i zwrotnica nie będzie z kalkulatora.
Co z tego wyjdzie zobaczymy na razie się bawię :) . Nie jest to zestaw który ma zastąpić normalne głośniki tylko alternatywa na niezłym poziomie jakościowym generująca przy okazji trochę wrażeń :)

Poprzednia koncepcja z 3way na 15calowym basie się nie do końca sprawdziła .
Niska średnica mocno odstawała a bas był na dłuższą metę twardy i męczący bez zróżnicowania .
Strzelał jak z karabinu AK47 ;)

Powrót