• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik niskotonowy do pary founteków.

Reakcji
0
Witam Wszystkich.
Składam sobie zestaw do muzyki i kina. Posiadam amplituner Yamahy RX-A730, do niego składam głośnik centralny na Founekach FW146 i NeoCD3.0 w obudowie zamkniętej w litrażu ok. 10 litrów.
Na głośniki frontowe planuję te same founeki + głośnik niskotonowy w obudowie zamkniętej. (Lubię ładny, szybki bas.) Subwoofera na razie nie planuje.
A teraz do setna.
Szukam głośnika niskotonowego do pary founeków. Słucham 50% muzyki- 50% kina. pokój ma 15m2. myślałem o konstrukcji trójdrożnej lub dwu i pół-drożnej o podziale 150-200 Hz.
Wybrałem wstępnie głośniki:
-Seas L26RFX/P (H1209-08),
-Scan Speak Discovery 30W-4558T00,
-Scan Speak Discovery 26W-8534G00.
No i mam problem bo nie wiem co wybrać. wiadomo nie chcę wydawać dużo pieniędzy, ale z drugiej strony wolę dołożyć niż później żałować.
Czekam na pomocną podpowiedź co wybrać, a może propozycja innego głośnika pasującego do tych founeków.

Co ze zwrotnicami?
Ja bym poszukał Wavecor z serii SW. Tańsze SW270 lub droższe SW263

Ze zwrotnicami myślę że sobie poradzę, ładnych parę lat temu trochę kolumienek się zrobiło- może coś tam jeszcze pamiętam.
Wavecor nie wiem ja zagra z tymi fountekami i jak z ich graniem w muzyce.

Na głośnik niskotonowy zdecydowałem się na poleconego Wavecor SW270WA01, cena fajna, a wzmacniacz na froncie obsługuje 4R.
Z racji planowanego remonciku, zastanawiam się nad bass-reflexem (odpada kombinowanie z subwooferem do kina).
Jaka wersję obudowy byście polecali, objętość nie gra roli, nawet ponad 100 L odpowiada.

4 ohm i 85dB efektywnosci? To jest jakis zart.
Kup cos z normalna efektywnosci jesli jeszcze tego Wavecora nie wziales.

no trochę lipa ale w 15m kwadrat i tak długo na dużej głośności nie posłucha .
Więc to nie problem jak mocny piec ma ;)
Coś za coś .

Jaka wersję obudowy byście polecali, objętość nie gra roli, nawet ponad 100 L odpowiada.
to głośnik pod zamknięta bardziej jakieś 45-70l .

PS
trochę lipa będzie w 15m kino z frontami na 10 cali :o

Ostatnia edycja:
Centralny będzie miał 2x FW146?
To może dasz to co ja (stopka). Projekt za kilka tygodni powinien być skończony więc zwrotkę możesz konsultować ze mną. Choć Seas L26 w BR byłby lepszym rozwiązaniem...

Na razie mam zakupione 3 szt. FW146 i 3 szt. NeoCD3.0.

Centralny będzie miał 2x FW146?
To może dasz to co ja (stopka). Projekt za kilka tygodni powinien być skończony więc zwrotkę możesz konsultować ze mną. Choć Seas L26 w BR byłby lepszym rozwiązaniem...
Centralny miałem dać zamiar na jednym Fw146, poziomy układ głośników mi nie odpowiada.

---------- Post dodany o 23:06 ---------- Poprzedni post o 23:04 ----------

no trochę lipa ale w 15m kwadrat i tak długo na dużej głośności nie posłucha .
Więc to nie problem jak mocny piec ma ;)
Coś za coś .

to głośnik pod zamknięta bardziej jakieś 45-70l .

PS
trochę lipa będzie w 15m kino z frontami na 10 cali :o
Piec jak pisałem to Yamaha RX-A730, super mocna to nie jest ale z mocą na ten metraż to starcza.
Czemu lipa będzie z frontami na 10 calach?

To może jednak coś z Scan Speak Discovery 30W-4558T00 lub 26W-8534G00 w bass-reflex. Ale słyszałem różne opinie o nich.

Ostatnia edycja:
Centralny miałem dać zamiar na jednym Fw146
Czyli trzeba zmniejszyć litraż 2x. U mnie jest trochę poniżej 5L.
Na dół wybierz coś aluminiowego. Wg mnie papier, węgiel itd nie będą pasowały do tego zestawienia. 10" w BR pozwoli zrezygnować z suba :D.
U mnie Dayton też będzie grał tylko w 15m^2 ale OZ.

10" w BR pozwoli zrezygnować z suba :D.
No właśnie na to liczę :)

---------- Post dodany o 09:51 ---------- Poprzedni post o 09:50 ----------

U mnie Dayton też będzie grał tylko w 15m^2 ale OZ.
Głośniki już testowałeś w obudowie?

---------- Post dodany o 11:23 ---------- Poprzedni post o 09:51 ----------

Przypomniałem sobie o obudowie:
http://www.mh-audio.nl/TQWT.asp?c=y#ready
jak ona sprawuje się w muzyce?

---------- Post dodany o 11:25 ---------- Poprzedni post o 11:23 ----------

Jak sprawdzić teoretycznie odpowiedź impulsową głośnika w takiej obudowie?

---------- Post dodany o 13:20 ---------- Poprzedni post o 11:25 ----------

Przeglądając neta zaczynam coraz bardziej skłaniać się ku Seas L26RFX/P, tylko ta cena:(
Tańsza jest seria Scan Speak Discovery ale podobno sporo gorzej graja os seasa ???

Kiepski typ obudowy?

---------- Post dodany o 15:08 ---------- Poprzedni post o 15:06 ----------

Jeśli tak to co brać do bass reflexu z ew. opcją zamkniętej : droższego seasa czy któregos z scan speak

Może nie na temat, ale czy możesz mi z ciekawości wyjaśnić jakie to specyficzne konstrukcje?

Te obudowy sa dosc popularne dla glosnikow szerokopasmowych. Dzieki nim mozna wydusic jakis bas z glosnikow, ktorego go prawie nie maja. Maja wyzsza efektywnosc, ale spadek basu dosc nagly, choc mniejszy niz w typowym hornie. To tak w wielkim skrocie, co by sie nie rozpisywac nie w temacie :)

Dzięki za info.
To który głośnik byś bardziej mi polecał seas vs scan speak discovery?
Obudowa bass-reflex, ale nie wykluczam powrotu jednak do pierwotnej koncepcji zamkniętej.

Z tych trzech co podales, to ja bym wybral Seasa. Ten wiekszy SS, to glosnik subniskotonowy, nie nadaje sie raczej do 3 way.

Ale musisz sobie to jeszcze przemyslec, czy takie glosniki podejda Ci do dosc nieduzego pomieszczenia.

Wolałbym 10 czy 12 calowy głośnik na frontach - odpadła by wtedy konieczność stosowania suba do kina :)
Tego scana mógłbym i w zamkniętej skrzynce umieścić, myślę że bas byłby szybki i w kinie by go nie brakowało.

---------- Post dodany 14.01.2014 o 11:35 ---------- Poprzedni post 12.01.2014 o 15:59 ----------

Po namyśle jednak poczekam i dołożę pieniędzy do Seasów L26RFX/P.
Zostanie więc tak:
Fronty: 1x Founek FW146, 1 x Fountek NeoCD3.0 i 1 x Seas L26RFX/P w bass-reflex, (x dwie kolumny),
Centralny: 1 x Founek FW146 i 1x Fountek NeoCD3.0 w obudowie zamkniętej, (x jedna kolumna),
Tył: 2x Fountek FR88EX w obudowie zamkniętej dipolowej (x dwie kolumny).
Zastanawiam się jaką objętość obudowy dobrać do seasów?

Ostatnia edycja:
Powrót