• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

głośnik noname i jego parametry

Najlepije tak zeby Qts mialo okolo 0,5. No i niestety do obudowy zamknietej fs musi byc jak najnizsza, dla 20cm glosnika okolo 25Hz.

No nareszcie jakieś porządne rozważania.
Z samej ciekawości sprawdzę za 2 tygodnie jego parametry i porównam.
Głośnik nie jest chyba jeszcze wygrzany bo pracował zaledwie kilka godzin.

A tak przy okazji ile powinien wygrzewać się głośnik?

Jest to ten sam głośnik o którym już pisałem

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/d5453543ae29b637.html
w tamtym temacie podałem 2 x 2 ohm co było nieprawdą. Sprzedający wprowadził mnie w błąd. Ma jeszcze taki sam ale 15 cali. Może się skuszę jak cena będzie atrakcyjna.

maxii napisał:
A tak przy okazji ile powinien wygrzewać się głośnik?
kolumny wygrzewaja mi sie ok tygodnia przy normalnym ich uzytkowaniu. po tym czasie slychac roznice w brzmieniu. jak to jest z subem to niewiem

a co do pomyslu z podawaniem parametrow tanich glosnikow to niestety nie wypali - kazdy egzemplarz ma inne parametry :P

no to czekam na wygrzanie a potem robię pomiary.

Jeżeli chodzi o parametry tanich głośników to nie muszą byc przecierz idealne dla wszystkich w serii. Różnice o 20 % to nie jest problem.
Wiele pisze się o głośnikach debeisi jakie to g....., a czy ktoś z czystej ciekawości pomierzył je. Gdybym miał takiego nie wytrzymałbym i go zmierzył, tak jak ten powyżej.
A przy okazji opisał je na forum. Oglądalność byłaby spora.
Wystarczy sprawdzić jak schodzą audiony na allegro.
Nie spotkałem się z pozytywną opinią, wszyscy piszą o zawyżonych parametrach, a jak schodzą na allegro.

Wygzrewnaie koloum to sprawa mocno dyskusyjna pod wzgledem brzemienia. Głównie chodzi o nasz słuch ktory przyczwyczaja sie do dzwieki po paru dnaich. Oczywiscie parametry samych przetwornikow tez sie mieniaja ale to juz wplywu takiego na odbior nie ma.

maxii, masz strasznie dziwne podejście. I co Ci da zmierzenie takiego dibesji? to że będziesz wiedział jakie ma parametry, będzie lepiej grał? Co z tego że znasz jego parametry, skoro i tak nie wiesz do czego one się odnoszą i co oznaczają? Tak jakbyś znał alfabet, a nie umiał czytać.
maxii napisał:
Różnice o 20 % to nie jest problem

Współczuje, dla mnie różnice 5% są niedopuszczalne. Może zły przykład, ale po co w takim razie parować tranzystory? A bassboxa lepiej sobie daruj, wiecej przeklamuje niż Ci da obrazu na rzeczywistość.

maxii napisał:
2. nie ustawiłem 2 V na wyjściu karty
Wczoraj Ci darowalem, ale dziś Cię za to wyśmieje :lol: Co to masz za kartę? ja też taką chce :twisted:

robisz z siebie balona czy ze mnie

mam trzy komputery w domu i każdy daje na wyjściu ponad 2 V

kup sobie della na allegro za 300 zł i masz już taką kartę :grin: :grin:

rozumiem w podprzestrzeni nie ma takich :twisted: :mrgreen: :mrgreen:

ale dość złośliwości. Po to są parametry głośnika aby je wykorzystywać.

A wszędzie jest napisane, że głośnik bez parametrów to g......
A debiesi to g ...... ale może być g..... z parametrami. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

rowniez rownie czesto piszemy ze parametry nie graja ;]
jako przyklad zawsze jest podawany alphard SW803Z

niewiem i jest to nie istotne - obojetnie jak prawdziwe parametry sa to i tak nic ci nie powiedza jak glosnik zagra

ale wiadomo chociaż do jakiej skrzyni je włożyć.
Chwila, na tym forum mnóstwo ludzie pisze, nie kupuj noname bo ten nie ma nawet parametrów, więc po co one są? :???:

Wychodzi jednak na moje. Nawet alpierd, który gra kiepsko, jeżeli będzie miał prawdziwe parametry to skrzynia która powstanie po obliczeniach z tych parametrów pozwoli wycisnąć wszystko z tego głośnika. Więc alpierd zagra najlepiej jak tylko może. Dotyczy to wszystkich głośników nawet dbszmelc.

:twisted: ludzie sprawdzać głośniki i podawać parametry :evil:

Nalezaloby sie zastanowic jakie parametry maja wplyw na "brzmienie". Wiadomo podstawa to TS, ale co dalej. Charakterystyka pzrenoszenia itp. Ale co jeszcze?

podstawa to ts, ale od czegoś trzeba zacząć.
Jeżeli ktoś będzie potrzebował więcej niech sobie sprawdzi. Inni na pewno z tego skorzystają.

ZADEN parametr nie powie ci jak glosnik ZAGRA :!: :!: :!:
co najwyzej mozesz na podstawie parametrow ocenic prace glosnika ale napewno nie to jak on zagra...
charakteru brzmienia nieda sie opisac wzorami i jest on zalezny od wielu rzeczy. rowniez od preferencji sluchacza

Dziwne bo co w takim razie wplywa na "brzeminie" (pomijajac słcuhacza). Skoro nie parametry glosnika to co? Skor mowi sie ze dany glosnik zle gra a inny dobrze to co to powoduje skoro nie parametry? Moze byc tak zmierzyc je w tch dwoch przypadkach?

pegelmesser, jak pobawisz sie wieksza iloscia glosnikow i porownasz to z ich parametrami to sie dowiesz ;]

Pawel S. napisał:
ZADEN parametr nie powie ci jak glosnik ZAGRA :!: :!: :!:
to teraz pytanie... Kto nam powie jak zagra głośnik?? ja ?? Ty?? czy romek? :) Taka prawda... Na podstawie parametrów możemy "spodziewać" się co pokaże nam głośnik. Nie mając parametrów z głośnikiem też nic nie zrobimy.

Czy nie jest tak, że jak mamy do wyboru 10 głośników to sprawdzamy ich parametry i charki i na tej podstawie odrzucamy część znich?? Do tego dochodzą opinie ludzi i ewentualne odsłuchy.

Powrót