• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

głośnik Peiying PY-BE250F2

Reakcji
0
Witam posiadam głośnik Peiying PY-BE250F2 i mam pytanie do jakiej obudowy go włożyć znalazłem jeden artykuł ze do zamkniętej ok 20l czy waszym zdaniem to dobre rozwiązanie oto parametry do tego głośnika http://allegro.pl/spider-peiying-py-be250f2-25cm-300watt-tani-kurier-i1283371622.html Głośnik ma mi służyć na małe imprezy i do słuchania muzyki w domu.

[ Dodano: 2010-10-31, 09:29 ]
Cz taka obudowa będzie pasować? http://allegro.pl/mdf-skrzynia-zamknieta-do-glosnika-25-cm-20l-i1292633868.html

te 20 litrow to raczej do samochodu niz do domu
obawiam sie ze w domu, a tymbardziej na imprezach, moze on sie nie sprawdzic

jak do domu to daj 30 litrow zamknieta
jak bedzie nie za ciekawie to dorobi sie b-r (o ile bedzie sens)

masz czym go zasilic?

jakbys nie zauwazyl to ta skrzynia jest na glosnik 30cm a nie 25cm
no i ja bym robil sam skrzynke...

limak3004 napisał:
Mam wzmacniacz unitra electra
niech zgadne - ma on napedzac wielkie kolumny + sub?

no on był w zestawie z głośnikami 4xtonsil gd 30/30 z tym ze ja mam tylko dwa takie głośniki to bym jeszcze dołożył głośnik basowy a co skrzyni to ja podałem tą aukcje żeby sie dowiedzieć czy takie wymiary mogą być a skrzynie będę wykonywał w domu i wytnę otwór na głośnik taki jaki będzie potrzebny

limak3004 napisał:
a co skrzyni to ja podałem tą aukcje żeby sie dowiedzieć czy takie wymiary mogą być a skrzynie będę wykonywał w domu i wytnę otwór na głośnik taki jaki będzie potrzebny
a to nie latwiej policzyc? matematyka z 3 klasy szkoly podstawowej sie klania :P

limak3004 napisał:
no on był w zestawie z głośnikami 4xtonsil gd 30/30 z tym ze ja mam tylko dwa takie głośniki to bym jeszcze dołożył głośnik basowy
typowe zagrania osob kompletnie zielonych :???:
rob co chcesz - jak spalisz wzmacniacz to moze zainteresujesz sie tym co robisz zle

A po co mam liczyć jak mam gotowca jestem nawet dobry z matmy ale nie znam sie na parametrach i jeszcze bym źle policzył. A co do wzmacniacza to co mu może sie stać jak będzie obsługiwał słabszy głośnik niż targał większy kilka lat temu?

limak3004, widać że mało wiesz, chodzi o impedancje głośnika
moc głośnika nie ma nic do wzmacniacza
moc głośnika to podany parametr przy którym głośnik się nie spali nic więcej, nie świadczy o głośności z jaką gra

do policzenia obudowy wystarczy trochę pomyśleć :| zawsze możesz się spytać czy jest ok ale to nie jest filozofia

NO może troszkę przesadziłem jest u nas taka mała sala i na niej odbywają sie 18-tki i takie tam. A nie da rady żeby podpiąć jeszcze ten nisko tonowy? Bo z kasą cienko bo teraz nie mam gdzie przyrobić;:/

Ale jak do tej pory miałem podłączony subufer 50 w i nic sie nie stało to może tego głośnika też pociągnie oczywiście poprzedni subufer odłączę

Zrobiłem obudowę 30l zamkniętą i głośnik gra bardzo dobrze pod tym wzmacniaczem co miałem z pozostałymi głośnikami a bas jest dość wyraźny w moim pokoju wszystkie rzeczy mają drgania.

limak3004 ale jakiego głośnika użyłeś? :) Jaka moc i czym zasilasz :) Wbrew pozorom, moc podana przez chinoli jest jak najbardziej prawdziwa(chodzi o to co podają w RMS), przecież o moc nie trudno ;) Niema żadnego problemu w zrobieniu głośnika 10kW :) Sam moge taką cewke nawinąć która wytrzyma mega prądy i napięcia ;)

Jeżeli jesteś zadowolony to jest najważniejsze, to jest duży plus całości :)

limak3004, w zasadzie to nie ma znaczenia byle w obu bylo tak samo
ale ten duzy to minus maly to plus - oznaczone sa stare wtyczki

Powrót