• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośniki [2-drożne] / Monitory "Studyjne"

Reakcji
0
Witam.
Mam zamiar w najbliższym czasie zbudować swoje paczki; 2-drożne, z dobrym brzmieniem(głeboki doł, miekka góra) jak najbardziej klarownym dziekiem itp. ogólnie jakby takie monitory studyjne tyle ze diy(opłaca sie samemu budowac?).

Chciałbym, sie dowiedzieć jakie głosniki polecacie? Jaki materiał na obudowe? Jaki typ obudowy? Czy możliwe jest żeby głosniki niskotonowe miały rozmiar 15-22 cm srednicy(najlepiej chyba 17-20?) a głebokość obudowy była nie za duza? Zależy mi na estetyce i dzwieku.

Cena w miare rozsądku :D

Z góry dzieki :)

Mam pewną propozycję, ale mimo wszystko w tej kasie to wątpię, żeby się zmieścił.

Seas H087 na górę + Dynaudio 22W75.
Seas'a da się kupić za 100zł/parka(jest teraz jedna licytacja na allegro)
A dynaudio widziałem za 300zł/parka.
Jedyny problem to zwrotnica, albo zlecasz ją komuś, albo samemu na słuch coś klecisz. Budę zrobisz 25l closed i tym 8" wystarczy.

ogolnie mialem na mysli 600 zl za same gloiki wiec calosc 1000 zl(okolice oczywiscie)

---------- Post dodany o 19:33 ---------- Poprzedni post o 19:18 ----------

przy tych dynaudio 22w75 w zamknietej dol by byl gleboki? tweety najlepiej kopulkowe, ewentualnie ribony. mysle czy 8" beda odpowiednie.. niewiem moze 6.5"? wlasnie zwrotnica... to jest problem musze cos wykombinowac..

Za 500 złotych to najwyżej cos na Tesli i najtańszych kopułkach np. Monacor, Visaton. Ewentualnie cos małego na 6" Tonsilu. Ale basu w monitorze to się wyprodukuje najwyżej do 50 Hz. Choć mozliwe że bedzie dość przyjemny.

Ale basu w monitorze to się wyprodukuje najwyżej do 50 Hz.

hmm, ale w zamknietej czy w b-r? mi wiadomo ze w br idzie osiagnac nizszy polap niz w zamknietej. 50 hz to juz jest niezly bas. btw za 800 zl idzie nabyc dobre glsoniki na dwie kolumny 2 drozne?

---------- Post dodany o 17:45 ---------- Poprzedni post o 17:30 ----------

visatony? stxy? seasy? dynaudio? usher? sa jakies jeszcze marki glsonikow godne uwagi?

Ostatnia edycja:
Accuton Alcone Audaphon Beyma Cantare Ciare Davis Eton Excel Dayton Focal Fountek Fostex Gradient Manger Markaudio Mivoc Mission Monacor Morel Newtronics OmnesAudio Peerless Seas Scan-Speak Selenium Tangband Thiel Vifa Visaton Wavecor

Ja bym zaproponowal zrobic bardzo innowacyjny projekt oparty na USHER 8137A + Seas tbfc/g lub Peerless HDS Tweeter przy podziale 1500-1700hz :)

Powrót