• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośniki do budżetowego projektu 2-way

Reakcji
13
Dzień Dobry,
Chcę dla kolegi zrobić budżetowe monitory/większe monitory (do ok 30l), czy ktoś z Was może polecić jakieś przetworniki, żebym się zmieścił w ok 1000pln za zestaw na dwie drogi?
Średnica do 17 cm. Jak to w takich projektach, "żeby był bas".
Z góry dziękuję za pomoc.

Serdecznie dziękuję za polecenia. Każda z opcji jest ciekawa, zobaczymy co kolegar wybierze. A ja sobie zapiszę te głośniki, fajne na jakieś niedrogie projekty.
W międzyczasie jeszcze polceono mi takie coś:
SB Acoustics SB17NBAC35-8
SB Acoustics SB26ST-C000-5

Coś z tego ustrugamy.

Jest pewna zasada w projektowaniu 2 way. Najpierw wybierasz najlepszy tweeter, na jaki Cie stać, a dopiero pozniej dobierasz to tego midwoofer. Tutaj jest przyklad odwrotnego podejscia. Czyl bardzo dobry midwoofer do tweetera przecietnej jakosci. Jak juz, to trzeba dolozyc do SB26ADC.

8 omowa SB17 nbac w duzej pojemnosci bedzie zamulac, szczegolnie w BR.

Nie mam takowego. Za Vifa XT nie przepadam, choc do glosnikow bliskiego pola, czy monitorow studyjnych moze byc bardzo dobry.

Nie mam ulubionych glosnikow w tym zakresie cenowym. Kiedys ponizej 300 zl mozna bylo kupic HDS'sa, obecnie produkowanego jako Scan Speak Discovery. Aluminiowe Sb26 tez sa bardzo dobre, szczegolnie ze jest do nich wiele plikow do wydrukowania waveguide roznej wielkosci.

Nie mam ulubionych glosnikow w tym zakresie cenowym. Kiedys ponizej 300 zl mozna bylo kupic HDS'sa, obecnie produkowanego jako Scan Speak Discovery. Aluminiowe Sb26 tez sa bardzo dobre, szczegolnie ze jest do nich wiele plikow do wydrukowania waveguide roznej wielkosci.

Obydwa mam w zakładkach...
btw. dlaczego napisałeś, że Vifa XT nadaje się do "glosnikow bliskiego pola, czy monitorow studyjnych"?

Obydwa mam w zakładkach...
btw. dlaczego napisałeś, że Vifa XT nadaje się do "glosnikow bliskiego pola, czy monitorow studyjnych"?

Poniewaz te glosniki maja swietna liniowosc pasma na osi odsluchu, lecz powyzej 10 khz znacznie bardziej zawezaja promieniowanie niz tracyjne kopulki 25mm. To moze byc problem w wiekszych pomieszczeniach, szczegolnie takich, o nieco wiekszym tlumieniu. Dzwiek tych glosnikow po prostu zgasnie. Osoby ktore lubia dzwiek napowietrzony detalami, z dzwieczna i wyrazna gora powinny tego glosnika unikac.

Powrót