• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośniki do tonsil unitra ZG30 C115

Reakcji
0
Witam,

Otrzymałem w swoje posiadanie kolumny tonsil unitra ZG30 C115.
Nie jestem tego pewny do końca ponieważ nie posiadam tabliczki znamionowej, lecz na tabliczce z charakterystyką jest napisane że mają 8 Ohm oraz maksymalną moc 30W.

Niestety są to same obudowy ze zwrotnicami, bez głośników i chciałem się dowiedzieć jakie głośniki najlepiej do nich wsadzić.

Będą grały pod wzmacniaczem Mitsubishi M-U5100, zazwyczaj nie daję na nim więcej jak 50%, tak codziennie na 20%.

Sygnał leci z karty dźwiękowej z komputera, starej Creative sound blaster.

Oryginalnie siedziały w nich GDN2 20/40, GDWK 9/80 z tego co udało mi się dowiedzieć.

Jeśli pamiętasz to brzmienie i chcesz się nim katowac to kup głośniki, , jeśli liczysz na coś lepszego to złóż jakiś projekt z forum, skrzynki są akurat najtańsze w tym wszystkim

Brzmienia nie pamiętam bo ja tych głośników nie używałem, pewnie starsze ode mnie są.
A jakiś projekt kolumn nie zbyt drogich i trudnych do wykonania do słuchania muzyki zazwyczaj w domu czasami na jakiejś małej imprezce w domu z kumplami przy browarze.

Masz dział projekty, ceny z reguły są podane. Fgx biały myślę że by się nadał

ja bym odnowił dla potomnych jakich zestawów nie powinno się robić :biggrin:

- - - - - aktualizacja - - - - -

A może jako wykopaliska

Przydała by się jakaś lista z łatwymi i tanimi projektami średnimi i trudnymi bo tak to ciężko jest sie połapać.

Glosniki tylko oryginalne, ale najlepiej to sprzedac za flaszke jakiemus fanatykowi starych gratow Tonsila. Takich jest wielu.

Jak tyle co flaszka są warte to raczej je na razie zostawię bo nie opłaca mi się ich w takim razie sprzedawać. Biednym studentem na razie jestem to poczekam aż jakiś hajsik wpadnie i dopiero coś porządnego zrobię. Na oryginałach słabą moc będą miały.

Sorry za odkop, ale pojechaliście po bandzie... :)

Mam też ZG30C115 i owszem, w dużej mierze oryginalnej postaci (no, na razie GDN mam 20/60/11, niedługo wlecą świeżo zrobione fabryczne 20/30, ale pewnie wielkiej rożnicy nie będzie) nie gra to za fajnie. Tandetna górka jest w okolicach podziału.
Co zrobiłem? Odwróciłem fazę na GDWK, jeszcze dodatkowo wywaliłem piankę z obudowy i napchałem watoliny rozrzedzając ją nieco przy koszu GDN.
Rezultat? Świetny, całkiem miłe, zrównoważone brzmienie. Może i GDWK nie gra wyjątkowo czyściutko, może średnicy powalającej nie ma, bas nie schodzi super nisko, za to mamy dość jasną górę, ciepłe średnie i dość wyraźny przy tym bardzo szybki i szczegółowy bas. Jednym słowem - przyzwoite (acz nie świetne).
Nie zgodzę się, że tak nie należy robić kolumn. Same założenia i projekt nie są jakąś tragedią.Tylko czemu tak od początku nie można było zrobić w fabryce jak trzeba? Dwa szczegóły...

Duży plus - raczej nie ma problemu ze sprzedażą takich kolumn jak się i tak nie spodobają. ;)

Powrót