• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośniki na przód do Golf IV, dziwne rozwiązanie fabryczne ?

Reakcji
0
Witam,
tata chce wymienić głośniki w swoim Golfie IV jednak jest tam dziwne rozwiązanie. Do głośnika idą 4 przewody (??) do głośnika w drugich drzwiach kolejne 4 przewody. Co daje nam 8 przewodów, a do kostki w radiu idą tylko 4 (??). Gdzie tu logika ? Po co po 4 przewody na stronę ?

Chcemy tam zamontować DB Helix B6X i na tył też dać DB Helix B6X. Ma to grać pod radiem Clariona

Najpierw do midbasów (tam są "zwrotnice"), a potem do gwizdków idą przewody (powyżej w drzwiach, tam gdzie masz taki trójkąt czarny).

To pewnie zdublowane plus i minus dla głośników wysokotonowych ew. dwu cewkowe głośniki - nie jestem pewien - nie znam tego samochodu od str. audio ale na 90% to, to pierwsze... ;)

wytlumcie drzwi jeszcze
odkreccie ta aluminiowa blache
wyklejcie drzwi matami
przykrec dystans i spowrotem ta alu blache
zaklej wszystko matami

efekt murowany

lukaszu, jaka alu blacha? przeciez to ocynk stalowy...

mimo ze tam ida 4 kable to do glosnika ida juz normalnie 2

tak jak koledzy pisali wyzej - 2 kable ida od wzmacniacza do glosnika a 2 kable ida powrotnie do wysokotonowki
ogolnie fabryczne glosniki byly tam dosc dobre wiec nie wiem czy wymiana na helixy ma sens
no chyba ze oryginalne sie rozsypaly

Pawle , czy odkręcałeś kiedyś tą blachę z samochodów grupy VW (seat , skoda , vw , audi ) ? gdzieś kiedyś czytałem ze odkręcenie tego grozi katastrofą :D . Sam muszę wygłuszyć jeszcze raz drzwi w Leonie i waham się czy tykać ta blachę.

tak, wiele razy
ta blacha nie jest przykrecana tylko nitowana
po demontazu jedyny problem to uszczelnienie/wytlumienie rezonansow na polaczeniach

Powrót