A jezeli w danym momencie sluchasz dosc cicho nawet na wybitnie mocnym wzmacniaczu, to czy moc kontroluje ten glosnik? Sama moc nie mowi absolutnie nic, licza sie inne parametry wzmacniacza, ktore wplywalaja na te "kontrole". Poza tym wazny jest rowniez naped glosnika, ktory moze byc tak dopasowany do masy ruchomej glosnika, ze bez problemu jest w stanie ja odpowiednio kontrolowac. W akustyce nic nie bierze sie z powietrza, zawsze jest cos za cos..
Ja piszę o wybrzmieniu i o tym jak to rozumiem a ty piszesz o cichym słuchaniu, nawiąż to wyraźnie do wybrzmienia.
Na kontrolę wzmacniacza wpływa wydajność prądowa wzmacniacza i jego moc, można też napisać o częstotliwości pracy. Jak to się ma do cichego słuchania.... nie wiem.
Pewnie że ważny jest napęd głośnika dopasowany do masy ruchomej głośnika

Czego piszesz o częstotliwości bliskiej infradźwiękowej? strzał lub wybuch mogą mieć około 50-100Hz w zasadzie jaki związek ma ta odpowiedź z naszym wybrzmieniem?To wlasciwie to samo, moze poza syntetycznie wygenerowanych sinusach. Mozesz za pomoca syntezatora z duza predkoscia przestrajac generator z np 20hz na 23hz i sadzisz, ze uslyszysz te zmiany? Otoz nie. Bo czulosc naszego sluchu w tak niskich czestotliwosciach w zakresie czasu jest niska. To znaczy, ze nie da sie uslyszec tak szybki zmian. Tak jak napisalem wczesniej, to w pomieszczeniu bedziesz mial bardzo duze rezonanse, ktore beda wplywac na negatywny odbior dzwieku.