• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośniki węgierskiej firmy HAES

Reakcji
0
Właśnie, to co w temacie. Zna może ktoś tą firmę? Niedawno wpadł mi w ręce głośnik tej marki, ma 13 cm średnicy, ekranowany magnes, papierową membranę i gumowe zawieszenie.
Wsadziłem go w 4 litry closed i gra nawet sympatycznie, ładne średnie tony, szybki szczegółowy bas, a nie mam możliwości zmierzenia parametrów. W internecie nie znalazłem niemal nic na temat tej firmy, poza tym, że ktoś sobie stuningował BMW tymi głośnikami. Może warto by się czegoś dowiedzieć o tej firmie? Może w ofercie mają jakieś ciekawe przetworniki? Pzdr.

Dodaje foto, może się przyda:
http://republika.pl/zestawy_glosnikowe/haes.jpg

HAES jedyny jaki znalazłem to Hungarian Audio Engineering Society. Wegierskie stowarzyszenie inzynierów dźwięku. Nic na temat produkcji głośników nie znalazłem.

Bardzo aktualny, ponieważ trzy dni temu ukazały się te głośniki HAES produkcji węgierskiej na Allegro - http://allegro.pl/heas-4-ohm-i1654955050.html .

Natomiast wszystkie inne głośniki oznaczone marką HAES jakie tam się widuje sa samochodowymi głośnikami z napisem "made in Germany".

Tez jestem ciekawy o co w tym chodzi, a nie będe mnożył tematów skoro już taki kiedyś został założony i równie guzik było wiadomo 6 lat temu. To może teraz ktoś wie o tym więcej ?

Ostatnia edycja:
Ale Wegierskie ??? Do tej pory widziałem takie Niemieckie i z tego co widzę montwane nawet w Porsche. Słyszał ktoś o jakiejść Węgierskiej firmie głosnikowej ?

bardzo podobne tylko z plastikowym koszem
mialem nawet komplet przy okazji zamowienia grupowego w100
tamten gosc je sprzedawal

Videoton... mogłem przypuszczac że się pojawi. Ale coś z obecnie funkcjonujących firm na Węgrzech ?

Znalazłem jedną firme audio taka raczej hi-endową ETALON. Ale oni raczej nie robią własnych głosników.

Ostatnia edycja:
rozmawialem z Arkiem Pruszynskim (profesjonal audio systtems) na ostatnim AS na temat jego kolumn. Siedza tam gorlich plus wstegi z nieznanej wegierskie manufaktury. Wieczorem wrzuce zdjecia i nazwe tej firmy.

to poczytaj dobrze...

Jeśli google translate nie kłamie (niestety nie sprecham) to:
"LINEAR EXPO powstała w 1981 roku w Berlinie w celu wysokiej jakości przetworniki dla wymagających miłośników muzyki do zaoferowania"

Jedyne co jest o Bułgarii to:
"Rozwój przeprowadzono m.in. we współpracy z Instytutem Inżynierii Radio Sofia / Bułgaria."

Więc firma jest niemiecka.

http://www.sonido.hu/eng/home.htm

Na audiostereo rozpływają się w zachwytach nad ich głośnikami full range.

oooooooo! :o
pamietam te glosniki z audio show!
zapomnialem jak sie nazywaly ale sluchalem ich u ruska. swietne brzmienie jak na szerokopasmowke i byly bardzo tanie. z tego co pamietam gotowe kolumny sprzedawali ponizej 2000zl!

Powrót