• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośniki wstęgowe

Reakcji
0
Cześć,

czy mieliście okazję używać głośników wstęgowych czy warto w nie inwestować i jakie są wasze odczucia. Jakie problemy przy zwrotnicy z nimi na co zwracać uwagę?
Jakie polecilibyście głośniki wstęgowe do 2 tys zł?

Cześć! Ja w moim jednym komplecie kolumn posiadam takowe głośniki dokładnie to Viawave:

Głównym mankamentem budżetowych wstęg są charakterystyki kierunkowe. Akurat w/w zachowują się bardzo dobrze.
Głośniki Viawave były do niedawna trudno dostępne przez nałożone embarga na Rosje ale właściciel przeniósł wszystko na Słowacje i można śmiało zamawiać. :)

Ja mam AMT, to chyba nie wstęga, ale konstrukcja trochę zbliżona.
Według mnie brzmią świetnie, bardzo je lubię, często zwykłe TW mnie męczą, nie lubię ich długo słuchać, te nie mają tego efektu.
Są bardzo dokładne. precyzyjne.
Co do kierunkowości, sam nie wiem, niby jest problem, ale nie wiem jak to się objawia.
Można powiedzieć że mają rezystancję a nie impednację, bo trzymają praktycznie 4Ohmy w całym paśmie,

Powrót