• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Gałka do potencjometru

Reakcji
0
Mam pytanie czy byłby ktoś w stanie wytoczyć aluminiową gałkę do potencjometru.Jeżeli tak to za ile?

witam o ile wiem to mozna kupic kawalek walka aluminiowego zalezy od dlugosci galki to kosztuje grosze ale gorzej z obrobka bys musial sie zglosic do jakiegos tokarza

Poszukaj na alledrogo teraz patrzyłem nie ma nic ciekawego ale może się coś pojawić. No chyba ze chcesz gałkę na wymiar.

ja bede toczyl sobie czesci do wzmacniacza ale w blizej nie okreslonej przyszlosci (brak kasy i czasu) wiec jak sie nie spieszy to moglbym i tobie cos wytoczyc...

no raczej mialem zamiar po sesji jak sprzedam monitory... :roll:
tylko ze moje alu lezy juz ponad 2 lata :mrgreen:

takero, siwy90, mam możliwość wykonania takiej gałki, ale może być problem ze średnicą. Po prostu ciężko mi będzie znaleźć wałek o średnicy większej niż 30mm.
A jeśli chodzi o koszty to czekam na propozycje:)

bart210 napisał:
takero, siwy90, mam możliwość wykonania takiej gałki, ale może być problem ze średnicą. Po prostu ciężko mi będzie znaleźć wałek o średnicy większej niż 30mm.
A jeśli chodzi o koszty to czekam na propozycje:)

pisze sie na 2 takie głeczki mogą byc nawet 20-30 mm

Ostatnio dla jednego z forumowiczów był robiony panel i gałka:

Z boku gałki jest mocowanie do potencjometru w postaci śrubki imbusowej 2mm.
Nie ukrywam, że najwygodniej jakby gałka miała średnicę 30mm.
Jeszcze jutro się dowiem, czy jest jeszcze materiał (alu).
Koszt materiał + robocizna hmmm..... 10zł/szt. Wydaje mi się, że to nie jest drogo szczególnie, że w np. TME mniejsze gałeczki tyle kosztują no i jeszcze trzeba płacić za przesyłkę 16zł. Ode mnie oczywiście wysyłka byłaby w postaci listu poleconego.

bart210 napisał:
Ostatnio dla jednego z forumowiczów był robiony panel i gałka:

Z boku gałki jest mocowanie do potencjometru w postaci śrubki imbusowej 2mm.
Nie ukrywam, że najwygodniej jakby gałka miała średnicę 30mm.
Jeszcze jutro się dowiem, czy jest jeszcze materiał (alu).
Koszt materiał + robocizna hmmm..... 10zł/szt. Wydaje mi się, że to nie jest drogo szczególnie, że w np. TME mniejsze gałeczki tyle kosztują no i jeszcze trzeba płacić za przesyłkę 16zł. Ode mnie oczywiście wysyłka byłaby w postaci listu poleconego.

to ja sie pisze na 2 szt

nowy1, jutro dam znać jak z materiałem.
Najlepiej jakbyś zrobił jakiś rysunek. Może być nawet w paincie byleby było wiadomo jakie mają być pozostałe wymiary.

Dobra, to ja mogę załatwić materiał + cięcie dość tanio ... co do kosztów to albo bym musiał do sklepu napisać maila, albo się tam przejechać ...

Sklep to hart-metale .. znajduje się w Krakowie, mają tanioszke :) za gałkę o średnicy 7cm ( klok alu ) zapłaciłem coś koło 7zł :) Tylko wtedy materiał kupował znajomy, który toczył ją .. Teraz znajomy nie ma czasu na zabawe niestety :/ a tokarkę ma i nawet umiejętności też :)

co Wy na coś w stylu grupowego zamówienia ?

A no w sumie można by, sam potrzebuję gałe :D ale z miedzi :)

Pytanie tylko do barta, czy jest możliwość toczenia wewnątrz .. do tego potrzebne są jakieś specjalne noże wewnętrzne, czy coś :D nie znam się dokładnie :P

Hehe, nie ma tak lekko. Może być problem z materiałem.
Zresztą jak napisałem wyżej jutro się dowiem ile takich gałek wyjdzie.

bart210, robimy zbiorowe zamówienie, ja załatwiam materiał za cenę wysyłki do Ciebie ( podzielonej na wszystkich chętnych ), czyli wyjdą grosze i już :D

już piszę maila do hart-metali i spytam czy są jakieś zniżki itd. ;)

Powrót