• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[wzmacniacz] Gainclone by PLOTER

Reakcji
65

Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Po kilku latach zabawy z głośnikami, kolumnami i gotowymi projektami.... czas wykazać się własna inwencją oraz prawdzeniem samego siebie czy jestem w stanie cokolwiek polutować aby to wogole zagrało. Oczywiście nie obyło się bez błędów itp... ale na błędach się człowiek uczy cały czas....

Obudowa:
Front 8mm nierdzewka szlifowana; góra i tył 1.5mm nierdzewka; wszystko wycinane na laserze (dzięki wielkie BraWo); boczki MDF 18/doł MDF6mm z wyciętym otworem pod radiatorem wymiary "Kartka A4 x 11cm wysokości z nóżkami"

Zasilanie:
Trafo toroidalne zwykle 2 x 24V 150W, zasilacz z advanceelectronic, 2 x 10 000uF Jamicon z dodatkowym wyjściem AC dla zasilania zewnętrznych zabezpieczeń

Końcówka mocy:
Gainclone na LM4780 wersja SMD by jaromas - kocówka zmontowana i uruchomiona przez jaromasa, radiator 8cm x 20 cm troche nad wyrost ale przynajmniej wiem że będzie dobrze oddawał ciepło, zasilanie 35V.

Zabezpieczenia:
unizab by irek (dziekuję za PCB) lutowany i odpalany przeze mnie (pierwsze lutowania) z małymi zmianami,

Dodatki:
Siatka z nierdzewki klejona do górnej blachy oczko 1.5x1.5mm
Potencjometr umieszczony z dołu tuż przy frontowej blasze, suwakowy telpod 50k logarytmiczny - chciałem mieć czysty front i potencjometr i trzebabyło to jakoś połączyć ;P chcący podgłosić trzeba tylko palec pod wzmak wsunąć.

Fotki:

Dziekuję ludziom którzy pomogli przy tym projekcie, tym którzy cierpliwie znosili męczarnie na GG z głupimi pytaniami od laika elektronicznego ;P więcej detali nie pamiętam, za babole serdecznie żałuję obiecuję się poprawić - komentarze na/i nie na temat mile widziane...

Ostatnia edycja:
Całkiem zgrabne "pudełko".

Z czego wykonałeś stopki, czyżby stopery drzwiowe?
Boki są oklejone okleiną czy mi się wydaje? Na zdjęciu tyłu wygląda to trochę jak papier z nadrukowanym wzorem.

Podoba mi się pomysł z umiejscowieniem potencjometru :).

Z czego wykonałeś stopki, czyżby stopery drzwiowe?

Dokładnie stopery drzwiowe... pomaluje je na czarno kiedyś ;P ;) jak DIY to wykorzystamy co się da...

Boki są fornirowane fornir to czerwona impresja modyfikowany na flizelinie. Fotki mogą troszkę mylić...

o prosze - dobrze wykorzystany tydzien wolnego ;)
tez bym chcial swoj wzmacniacz skonczyc...

mam nadzieje ze elektronika w srodku jest przymocowana?

Bardziej selektor z potencjometrem.... w środku siedzi selektor irka http://www.fratu.pl/irek/?selektor-wejsc-v3,70

mam nadzieje ze elektronika w srodku jest przymocowana?

Tak pod każdą płytką tulejka i wkrętem do MDFu przymocowana, radiator na metalowych kątowniczkach i na śrubkach M4

dobrze wykorzystany tydzień wolnego

Bardzo dobrze... kupiony dywan... może sie poprawi trochę akustyka na basie :D

Ładna zgrabna i estetyczna konstrukcja. A z regulacją głośności nie ma problemu, że przypadkiem się weźmie na maxa? ;)

Nie masz przydźwięku od transformatora przez ten potencjometr? To chyba nie są ekranowane przewody?

A z regulacją głośności nie ma problemu, że przypadkiem się weźmie na maxa?

Właśnie jeszcze nie testowane ;P ale to to samo jak Ci ktoś przeczyści szmatka wzmacniacz (miałem tak ostatnio i potek na godzinę 14) się nieźle wystraszyłem jak rykło w głośnikach...

Nie masz przydźwięku od transformatora przez ten potencjometr? To chyba nie są ekranowane przewody?

Miałem coś takiego ale dlatego że wzmak stał koło przedłużacza a w nim była ładowarka do tableta... i małe buczonko było... kable będą do zmiany ;) mam trochę mikrofonowego to się zmieni ;)

Ładna zgrabna i estetyczna konstrukcja.

Obawiałem się o proporcje ale całkiem ciekawie wyszło ;)

No i wyszedł bardzo zgrabny wzmacniaczyk :) Bardzo mi się podoba. Fornir wygląda, jakby miał słoje pomalowane... ;)

Mam pytanko co do kątowników. Aluminiowe? O grubości 1,5mm? Śrubki, którymi przykręcasz górną pokrywę to M4? Nie wiem czy wiesz co mam na myśli :)

Właśnie jeszcze nie testowane ;P ale to to samo jak Ci ktoś przeczyści szmatka wzmacniacz (miałem tak ostatnio i potek na godzinę 14) się nieźle wystraszyłem jak rykło w głośnikach...

Właśnie coś podobnego miałem na myśli ;) A jak Ci się spisuje ten selektor?

Mam pytanko co do kątowników. Aluminiowe? O grubości 1,5mm?

W całej obudowie są metalowe kątowniki do mocowania radiatora do spodu i aluminiowa "winklówka" z Castoramy i nimi jest przymocowana góra i tył do boczków.

Śrubki, którymi przykręcasz górną pokrywę to M4? Nie wiem czy wiesz co mam na myśli

Nie wiem co masz na myśli....

A jak Ci się spisuje ten selektor?

Docelowo czeka na uniampa ale działa przyzwoicie.. ;)

Bardzo mi się podoba. Fornir wygląda, jakby miał słoje pomalowane...

On tak wygląda...

czerwona_impresja.jpg

Ostatnia edycja:
Tak dokładnie ;) w sumie to Uniamp będzie kolorystycznie do selektorka a Gainclone powstał przy okazji :D z dostępnych rzeczy :D

Tylko Uniamp będzie koncówką mocy z jednym kanałem dodatkowym z potencjometrem ;D

Nie ;) jedna para RCA będzie prosto do koncówki (sterowanie z selektora) a druga para przez potencjometr gdyby czasem nie było pod ręką selektorka ;)

Jeśli kątownik ma grubość 1,5mm i śrubka to M4 to bardzo łatwo zerwać w nim (kątowniku) gwint (bo jak na moje oko on jest nagwintowany). No ale jeśli się będzie uważać to będzie ok.

Powrót