• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[wzmacniacz] Gainclone by PLOTER

ploter,

gałeczki do potencjometru / selektora były toczone na zamówienie czy kupiłeś gotowe ? Jaki to materiał, czernione aluminium ?

ploter,

gałeczki do potencjometru / selektora były toczone na zamówienie czy kupiłeś gotowe ? Jaki to materiał, czernione aluminium ?

To jest tworzywo sztuczne, kolor czarny mat po obróbce (przed jest półmatowe). Twarde i fajnie się obrabia na tokarce

Fajny kpl. wyszedł :)
kiedyś wbiję na przesłuchania :)

Pozdrawiam :thumbup:

Tak więc zmontowany z kolumnami gra ;) basu nie za wiele bo tylko 18tki a pokój spory, Lekkie buczenie trafa, słyszalne tylko po przyłożeniu ucha do obudowy. Mankament do poprawienia jak dotknę obudowy to słychać w głośnikach małe pyknięcie. Chyba dlatego ze obudowy nie uziemiłem. I tu pytanie do was co należałoby zrobić - co podpiąć pod uziemienie i jak ;)

Ojej zmieniła mi się ranga !! Teraz jestem ZNAWCA :) no i to juz 1000 postów :) do Pawła S. mi daleko ale będę dążył żeby było lepiej.
PS: Wzmacniacz diy, kable diy, kolumny diy... chyba idę w dobrą stronę !! :D

Ostatnia edycja:
Z uziemieniem uważaj, można wysadzić podłączone do wzmacniacza sprzęty (zwłaszcza PC, ale też i inne "zabawki") albo i sam wzmacniacz.
Popracuj nad masą, zobacz jak to robią inni. Podłącz do masy metalowe elementy obudowy.
Trafo, jak buczy przykręć przez gumową podkładkę (pamiętasz podkładki pod myszy komputerowe? :P)
Trochę "nieoptymalnie" wyszło Ci umiejscowienie potencjometru lub/i trafa. Przewody AC lecą przez całą obudowę i z powrotem, to samo z przewodami od potka (btw. ekranowanie ich wcale nie musi pomóc, a czasami można się "zaplątać w pętlę masy"
Od spodu wzmacniacza nie masz blachy? Pomyśl o tym. Może teraz nie włażą żadne brumy, ale jak przestawisz wzmacniacz może się coś pojawić.

Poza tym fajny wzmacniacz. Szacun za skończenie projektu i zapakowanie go w obudowę. Moje konstrukcje na początku zabawy w elektronikę często kończyły żywot na etapie "pająka" "D

po teslach ;)
wiem ze masz AWXa w TL, ale pora sie przesiasc na cos lepszego zeby w koncu odkrywac nowa jakosc ;)

Tylko na co w moim małym dziwnie akustycznie pokoju.... przydałby się ktoś w odwiedziny coby określić czy to ja mam już zjechany słuch czy rzeczywiście po zaadaptowaniu dywanu basu przybyło....

Powrót