• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Galeria fornirów

• Autor wątku Autor wątku XYS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A jest dostepny jakiś podobny do niego bo jedyny jaki znalazłem w kolorze róża/wiśnia to palisander santos rosewood. Czy lepiej jest wybrać jakiś i zabejcować go?

Zawsze lepiej mieć fornir w odpowiednim kolorze bez barwienia go bo później przy lakierowaniu tzn szlifowaniu międzywarstwowym są problemy z tym żeby nie przetrzeć barwionego forniru, zwłaszcza na krawędziach.

Dla zainteresowanych z Wawy i okolic. No modlińskiej (po byłym DLH) mają poniższe forniry:

Sapelli 5,90 netto
Czereśnia amerykańska 14,00 netto
Orzech amerykański 14,00 netto
Tineo 28,00 netto
Palisander 50,00 netto

Ceny całkiem niezłe. Zakupy tylko w paczka, ale trafiają się niewielki paczki 4-5m2.

Fornir z Zagłoba w Dębe Wielkie (mam 10km do nich:)). Wybór bardzo duży, nawet chyba większy niż w Drewnoluxie na Stalowej w Wawie. Nazwa: Cedr braz, łatwy w obróbce, tani (ok 15zł brutto za m2) i nie najgorszy w wyglądzie. Nie strzępi się na bokach tak jak np dąb

Załączniki

• DSCF7399.jpg
    DSCF7399.jpg
    97.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF7400.jpg
    DSCF7400.jpg
    96.6 KB · Wyświetleń: 0
W Radomiu też jest fajna hurtownia. Mieści się 100 m od firmy gdzie pracuję a nie wiedziałem o ich istnieniu. Dopiero jak zacząłem szukać forniru przez net to ich znalazłem.
http://www.timberpoland.pl
Przykładowe ceny netto:
amaranto 18,00
amazaque 10,50
anegre 7,00
bubinga 10,50
cedr 1,5mm 20,00
czereśnia amerykańska 8,00 - 16,00
dąb amerykański biały 3,00 - 10,50
dąb amerykański czerwony 10,50
heban 98,00
imbuia pomele 45,00
ipe 17,50
iroko 9,50
jabłoń indyjska 45,00
jatoba 10,50
klon kanadyjski 11,00 - 14,00
limba 10,50
lauro preto 1,5mm 80,00
makore 12,50
meranti 16,00
merbau 16,50
okoume 7,50
oliwka brazylijska 30,00
orzech amerykański 8,00 - 16,00
padouk 10,00
palisander eldorado 45,00
palisander santos 35,00 - 50,00
sapelly 8,00
sucupire 11,00
teak 32,00
tulip 4,50
wenge 22,00
zebrano 20,00

Zakochałem się w Lauro Preto. Szokująca cena ale może się skuszę. Szukałem forniru o szerokości minimum 32cm. Ten taki jest, ale jak pół roku temu chciałem kupić mieli tylko duże paczki po ok 10m2. W tym tygodniu do nich zajrzałem a tam proszę 130x33x8 liści o grubości 1,5mm (praktycznie sztywna deseczka) = 3,4m2 Idealnie na podłogowe kolumny. Kazałem odłożyć dla mnie bo taka mała paczka może trafić się dopiero za rok.
Zdjęcia (telefon z lampą) nie oddają całego piękna ale umieszczę:

Po lakierowaniu powinno wyglądać mniej więcej tak:

Dziś wziąłem próbki i zrobiłem lepsze zdjęcia. Dla zainteresowanych mogę wysłać w wyższej rozdzielczości. Tu Lauro Preto wygląda najnaturalniej. Podłoga w salonie to dąb (dla porównania).

Ładnie się prezentuje, ale cena też niczym sobie ;)
Cena wysoka ale wg mnie adekwatna. Gdyby miał tylko 0,6mm grubości to bym nie kupił ale 1,5 jest idealnie. Naturalny Heban ma 0,6 a kosztuje prawie 100 zł - to jest nieopłacalny zakup. Ciekawą propozycją jest Cedr 1,5mm 20 zł ale kolorystycznie do niczego mi nie pasuje. Ja fornir szlifuje szlifierką taśmową i przy brzegach można przeszlifować :(. Przy szlifowaniu schodzi mi ok 0.3mm z grubości. Papier 150 - jest idealnie gładko. Choć podobno gramatura 180 jest najbardziej odpowiednia.

w sprayu kleju nie polecam
strasznie nie rowno sie nanosi
kupilem bolla i jestem zawiedziony
ciezko go rowno nakladac
a jak za dlugo przytrzymasz w miejscu to robi sie bardzo nie rowno

w sprayu kleju nie polecam
strasznie nie rowno sie nanosi
kupilem bolla i jestem zawiedziony
ciezko go rowno nakladac
a jak za dlugo przytrzymasz w miejscu to robi sie bardzo nie rowno

nazwa jest trochę myląca, ten klej można nakładać natryskowo, ale generalnie jest to w normalnych opakowaniach, nic pod ciśnieniem....ja planuję nakładać wałkiem lub pędzlem

w sprayu kleju nie polecam strasznie nie rowno sie nanosi kupilem bolla i jestem zawiedziony ciezko go rowno nakladac a jak za dlugo przytrzymasz w miejscu to robi sie bardzo nie rowno

Przecież w sprayu nanosi się właśnie nadzwyczaj równomiernie.
Mam w spray`u kontaktowy Phonocar`a fornir źle się nim klei, ale za to jest bardzo dobry do tapicerek :) (polecam)

ja planuję nakładać wałkiem lub pędzlem
Ale o którym mówisz ? tym Bolla czy Ita ?

Ps gęstsze kleje polecam nakładać np. miękką szpachelką

Powrót