A słuchałeś go w 2way? W jakiej konfiguracji? Możesz coś opisać o jego brzmieniu? Olejaki jak najbardziej zastosuję (mam kilka w warsztacie, leżą i czekają na lepsze czasy)
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
http://www.audiokarma.org/forums//showthread.php?t=241374 Według schematu to 6uF - jest jeszcze równolegle podłączony 1 uF, którego nie zauważyłeś, a to daje podział na ok. 3300 Hz. Niskotonowy o takim spadku ch-ki powyżej 3kHz, że nie dali żadnej cewki i gra to bardzo dobrze. Brzmienie lekko ocieplone, ale do słuchania CD idealne.benek161 napisał:Nie mogłem doczytać tylko podziału: w zwrotnicy jest kondensator 5uF więc podział przypada na 4kHz?
Zwróć uwagę, że 1uF nie jest wpięty równolegle z 5uF, a pomija rezystory, co uwydatnia nieco najwyższe rejestry.KAPRINT napisał:http://www.audiokarma.org/forums//showthread.php?t=241374 Według schematu to 6uF - jest jeszcze równolegle podłączony 1 uF, którego nie zauważyłeś, a to daje podział na ok. 3300 Hz. Niskotonowy o takim spadku ch-ki powyżej 3kHz, że nie dali żadnej cewki i gra to bardzo dobrze. Brzmienie lekko ocieplone, ale do słuchania CD idealne.benek161 napisał:Nie mogłem doczytać tylko podziału: w zwrotnicy jest kondensator 5uF więc podział przypada na 4kHz?
Zauważyłem, ale pytanie beneka161 dotyczyło podziału, a miejsce wpięcia tego kondensatora nie zmienia pasma od dołu.cursor napisał:Zwróć uwagę, że 1uF nie jest wpięty równolegle z 5uF, a pomija rezystory, co uwydatnia nieco najwyższe rejestry.![]()
miałem kolumny Tonsil Excelence 1S(gdn 13/50/9 + GDWK 10/80/11), tweeter po jakimś czasie zmieniłem na wspomnianego seasa i nie żałowałem tego, jakościowo to był spory krok do przodu.
Na szybko, zmieniłem tylko miejsce rezystora 4,3ohm. Oryginalnie był przed filtrem, a dałem go za(tonsil był 8ohm, a seas 4ohm) i komponowało się to przyzwoicie.benek161 napisał:Dużo modyfikacji w zwrotnicy robiłeś?
100 wolałbym dać za h-87, większe możliwości, chociażby dlatego, że można go niżej ciąćbenek161 napisał:Jak za 100 się opłaca.
Zalecane pasmo pracy/częstotliwośc rezonansowaRecommended frequency range/resonance i enclosure
Zalecane cięcie przez producenta przy mocy nominalnej 50W, dla zwrotnicy 6dB/okt. Jeżeli dasz zwrotnicę 12db/okt. to możesz ciąć przy 2,5-3 kHz albo jeżeli nie będziesz katował głośników płytami testowymi lub muzyką elektroniczną, to przy 3-3,3 kHz 6dB/okt. też powinny wytrzymać.benek161 napisał:Czyli można by było pociąć na ok 3-3.5kHz? Bo patrząc na charakterystykę GDN 13/50/9 widać dość sporą dziurę między 3 a 4k