• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

GDN 15/40/5

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy ktoś już może słuchał tego Tonsila?
Wart jest 88zł?

Na allegro jest okazja i nie wiem czy je brać :neutral:
Docelowo miałyby grać w monitorach razem z XT25TG.

bart210 napisał:
Czy ktoś już może słuchał tego Tonsila?
Wart jest 88zł?

Na allegro jest okazja i nie wiem czy je brać :neutral:
Docelowo miałyby grać w monitorach razem z XT25TG.
Witam wszystkich. :)
Sam też poszukuję dobrego przepisu na przyzwoite monitory do pokoju ~12m˛ i czytając to forum widzę, że to ostatnio dość polecane połączenie. Sporo na ten temat dzieje się też w tym wątku: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13060
Póki co używam toru słuchawkowego (odtwarzacz CD/komputer + DIY DAC - wzmacniacz słuchawkowy DIY - słuchawki), ale chciałbym powoli skompletować "większy" system ;)
Początkowo miały być STXy AKX ale te Tonsile + Vifa wydają się kuszące, niestety nie mam za bardzo gdzie posłuchać jednego czy drugiego połączenia...

Wymagań nie mam zbyt dużych. Chcę tylko, żeby nowe kolumny grały lepiej niż to co teraz mam, czyli XW+ARV. Miałem okazję ostatnio posłuchać GDN 15 AKX+DX25 i powiem szczerze, że dźwięk bardzo mi się podobał. Nie był taki stłumiony jak z moich kolumn. No i zastanawiam się jak się ma ten tonsil do stx'a 15 akx.

Dręczy mnie jeszcze taka jedna rzecz. Skoro tych GDN'ów nie ma w oficjalnej sprzedaży to jakim cudem można je dostać na allegro?? I to wcale nie są pojedyncze sztuki. A może to są jakieś niedoróbki, których Tonsil próbuje się pozbyć?

Pytanie do tych co kupili te głośniki. Dostaliście do nich jakąś kartę z parametrami, z pieczątką kontroli jakości (do ARV takie coś dostałem :razz: )?
Gwarancja jest od producenta, czy jakaś "lewa"?

bart210, te glosniki spokojnie mozesz kupic u protonsila. a ze ich niema na strnie internetowej to nic nie znaczy :P
zobacz ze koles jest z wrzesni. co najwyzej wynosi z fabryki :P

Nie radziłbym kupować po za oficjalnymi żródłami z Tonsila. Przez tyle lat byliśmy karmieni odpadami produkcyjnymi na wtórnym rynku od jakiegoś kolesia (kolesi), który to wynosił ten opdad z zakładu lub składała to jego matka w domu na kolanie z przyniesionych niepełnowartościowych części.

Najlepszym przykładem jest GDN 20/80/2 gdzie miał być hitem a okazał się shitem dlatego, że był kupiony na allegro od jakiegoś cwaniaka z Wrześni za połowę ceny.

fragment napisał:
Najlepszym przykładem jest GDN 20/80/2 gdzie miał być hitem a okazał się shitem dlatego, że był kupiony na allegro od jakiegoś cwaniaka z Wrześni za połowę ceny.
Co masz na myśli? Ja kupiłem swojego GDN 20/80/2 też na allegro od jakiejś firmy (nie ProTonsil) i do głośnika nie mam żadnych zastrzeżeń. Gwarancja od producenta oczywiście.

Warto jednak zwrócić uwagę na to od kogo się kupuje.

taaa, mi się trafiały już tonsile 20 80 2 z qts 0.7, odwrotnie przykręconymi terminalami i sklejane jakimś dziwnym klejem...

Dobrze wiedzieć, że takie buble wychodzą. Chyba w przyszłym tygodniu zadzwonię do ProTonsila i zamówię GDN 15/40/5 bo kto wie, czy i te głośniczki nie pójdą w górę. W tej cenie raczej nic lepszego się nie dostanie.

Witam , ja również interesuje się zestawem xt25+gdn 15/40/5 pytanie , o jakiej impedancji kupić gdny ? 4 czy 8 ohm ?
pozdrawiam :wink:

Dzisiaj dzwoniłem do Protonsila i kobita powiedziała, że w ogóle nie sprzedają GDN'ów :cry:
Napisałem więc na gg do skleptonsil.pl i okazało się, że głośniki są i można kupić. Cena 88zł/szt. Wziąłem 2 sztuki. Aha, no i dowiedziałem się, że są TYLKO wersje 8 ohm.

Moje kolumny już działają. Za tydzień założe temat we własne konstrukcje jak się troche wygrzeją i je lepiej poznam. Ale pierwsze wrażenia bardzo pozytywne :)

to świetnie , miło mi to słyszeć :) tomeus , z jaką vifką łączyłeś gdna ? xt25 czy coś innego? jeśli miał byś coś czasu prosiłbym o jakiś krótki opis , jak to gra :wink:
pozdrawiam

[ Dodano: 2008-11-02, 18:35 ]
grozny robisz te kolumny ? robi ktoś oprócz mnie :?: :lol: po forach patrze to jak narazie tylko tomeus zrobił takie kolumny...ja ukończę ( mam nadzieje) w ciągu kilku najbliższych dni , zostało skręcić skrzynki . tylko jakoś nie moge sobie poradzić ze skrzynką , zawsze mi wyjdzie coś nie tak , nie moge znaleźć alternatywy , jak ktoś zrobił już to prosiłbym o ew wymiary :razz:

Powrót