• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

GDN 16/40/1 + SC10N

• Autor wątku Autor wątku zomo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam, posiadam obecnie monitory na oklepanych GDN16/40/1 oraz SC10N w BR które współpracują z subwooferem na Tonsilu GDN 20/80/2. Sprzęt napędza stara Yamaha CR-440 a suba MOSFET Irka.
Gra to przyzwoicie z tym że te tonsile 16-tki nie mają praktycznie basu za to fajną średnice. Bez tego suba to poniżej 100HZ jest porażka. :neutral:

Monitory montowałem już dawno i jako że nie miałem pojęcia o zwrotnicach zakupiłem je na allegro. Pewnie domyślacie się już u kogo? Zgadliście, kolejny naiwniak Pana K. :evil:

W założeniu na stoliku zagości Uniamp i nie wiem czy modernizować ten zestaw co mam (zwrotnice) czy może Uni zasługuje na coś lepszego?.
Nie mam jakiegos wyznaczonego budżetu bo oczywiście nie śpieszy mi się i moge rozłożyć to w dłuższym czasie ale bez przesady :razz:
Źródło dzwięku to przeważnie komp, może później jakiś CD ale bez wodotrysków bo jakimś audiofilem nie jestem :roll:
Pozdrawiam.

GDN czy GTC? bo to zupelnie rozne glosniki :P

zomo napisał:
Gra to przyzwoicie z tym że te tonsile 16-tki nie mają praktycznie basu za to fajną średnice. Bez tego suba to poniżej 100HZ jest porażka.
jezeli to jest GTC 16/40/1 (czyli GDN 16/50/6) to odtwarza on bas i to calkiem niezle. nie za poezny ale bas jest

w jakiej obudowie to masz?

No właśnie, Napisane jest z tyłu GDN 16/40/1 a nie GTC. Wsadzone są w ok 18L BR strojony na 45Hz, próbowałem zwiększać i zmniejszać obudowę ale "najlepiej" to gra właśnie w mocno wytłumionych 18L. Chciałem je zmierzyć Bassboxem ale głupoty pokazywało typu CMS 143 :razz: Przymierzam się do JIG-a.
Czy np Vifa DT19D zagra lepiej niż ten Visek?

nie moge o nim znalezc info...
nie wiem czy to jest to samo co GDN 16/50/6 tylko z innym koszem czy to zupelnie inny glosnik

ale jakby nie patrzec to i takl jak sam juz testowales basu z tego wiecej nie bedzie

No też nie moge nic znaleźć. Podobno były montowane jako niskotonowe w kolumnach Samba 130 i kto wie czy one czasem nie były regenerowane przez kogoś.

Zastanawiam się czy aby nie lepiej byłoby kupić tego GDN 16/50/6 (a może coś z stx'a :cool: ) to miałbym pewność co w budzie siedzi no i zwrotka gotowa.

Basu za dużo nie potrzebuje bo subik doskonale uzupełnia i jak wiadomo jest dość szybki więc nic nie muli, do muzy w sam raz.

Tylko GDN 16/50/6 widziałem jedynie w wersji 4ohm.

Macie jakiś pomysł czym jeszcze można by zastąpić tego mojego?

Oczywiście obudowa i zwrotki będą robione na nowo :wink:

no to jak masz robic na nowo to po co wymieniac sam glsonik niskotonowy?
zostaw to co masz i powoli rob cos nowego - np AWXy STXa :P

No właśnie widziałem je i kuszą bardzo :P

Przekonałeś mnie :lol:

Dzięki wielkie za odzew i pozdrawiam.

[ Dodano: 2009-11-28, 17:06 ]
A gdyby ożenić tego AWX 18-140-8 z Vifa DT19D?

Tylko potrzebowałbym pomocy przy zwrotnicy

najpierw trzeba zobaczyc jak wysoko ciagnie AWX
a ze ma cewke wieksza niz AKX wiec raczej 19mm bedzie malo

No i pomierzyłem ten głośnik:

Fs: 67Hz
Qts: 0,57
Qms: 2,94
Qes: 0,7
Vas: 17,7L
Sd: 147,4cm
Mms: 9,71g
Cms: 0,58mm/N
Bl: 6,5Tm
SPL: 90,6 dB

Wychodzi na to że trzeba wysoko stroić BR ale i tak raczej basu z tego głośnika nie wyda :razz:

Aha poniżej pomiar obecnego strojenia BR...jakże mój słuch jest zawodny :roll:

Przepraszam ze rusze stary temat ale właśnie "nagle" po czwartej inkarnacji tonsilu pojawiły się podobne głośniki w kilku miejscach.
Na pewno nie powinny mieć takich parametrów. GDN16/40/1 było kilka rodzajów - co najmniej cztery są dostępne tutaj http://www.unifirm.sk/pages/renizton.html
Jak widac wszystkie mają większe Mms i niższe Fs W dodatku te które sie pojawiły w sprzedaży w audio-wideo max albo superelektronik (sklepy internetowe) mają wentylowane magnesy przez tkaninowy kapsel przeciwkurzowy taki jak w wersji 15om, czego nie ma w katalogu. To jest produkcja z końca lat 80. i początku 90.

Poruszam temat profilaktycznie jako ostrzeżenie przed "podrabiaczami" którym się wydaje że produkują głośniki tonsila i potem takie niewiadomoco sprzedają podpierając się parametrami z kart katalogowych których nawet nie zmierzyli.

Powrót