Dotarły cewki do pułapki dla wysokotonowego. Więc zrobione. Pułapka pozwala na użycie wiekszej pojemności, zamiast dotychczasowej 3,3u dalem 5,7u.
Pułapka L=0,42mH /1 om, kondensator 12u (pułapka na ok 2.3kHz). Lpad 3,9/7 Ohm.
Jest lepiej niż poprzednio. Żeby ograniczyć koszty zwrotnicy, ktora się co nieco skomplikowała ( 2 pułapki ). W obwodach pułapki użyłem kondensatorów bipolarnych .
Tj. w obwodzie niskosrednio - 10u/100V, w obwodzie wysokotonowca 10u+2u oba na 100V. W obwodzie wysokotonowym żółte kondensatory MKP 4,7u+1u /250V oraz 10u/250V.
Jak to gra ? Wg mnie jest OK. Jakość dżwięku wg mnie porównywalnie ze słuchawkami Sennheisera HD201, może trochę więcej basu jest z głośników.
Tak więc zaczynałem od starego Tonsila skończyłem na nowym STX-ie,jedynie Visaton się ostał.
Trudno jednak "zszyć" tego typu zestaw głośników - problemem jest z jednej strony rezonans na ok 5kHz dla STX-a,
z kolei rezonans na ok 2,5kHz dla Visatona wymusza wysoki podział ( w tym przypadku podzial wychodzi na ok. 3.5kHz).
Ale jak mówia z firmy Harpia Acustic, ciężko się obyć bez korektora impedancji i paru pułapek.
http://www.harpia.pl/page/pol/faq.html