• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

gdn 16-50-6

Reakcji
0
Witam!
od jakiegos czasu nosze sie z zamiarem zrobienia malych kolumienek na jakichs w miare dobrych, acz tanich glosnikach. myslalem o gdn 16-50-6 tonsila i natkanlem sie na to http://allegro.pl/show_item.php?item=57645237 no i chcialem sie zapytac czy warto to kupic ;) wydaje mi sie ze cena dosc przystepna...
wysokotonowek jeszcze nie wybralem ;) na razie opanowywuje obsluge JIG'a

P.S. jak wejde w posiadanie tych tonsilkow to pomozecie dobrac wysokotonowki i obudowe? bo to beda moje pierwsze kolumny... :)
pozdro

chlopie mowi Ci od razu nie ttkaj sie tych glosnikow jak chcesz miec z tych monitorko0w troche basu bo te glosniki go nie maja i nadaja sie jako glosniki sredniotonowe lepiej pomysl nad arn 150 lun 2 na kolumne(cena za 2 bedzie niewiele wieksza od tego) lub ten nowy stx 18 :)

tylko ze ja mam juz suba na CW1202C 80l closed wiec na niedobor basu nie narzekam... a zalezy mi na troszke lepszej efektywnosci no i zeby to jako tako brzmialo ;)
chociaz z drugiej strony czasem beda wykorzystywane jako monitorki, a ten stx 18cm wydaje sie byc bardzo ciekawa propozycja... :>

jeżeli masz suba, to spoko... możesz zrobić monitorki na tych głośnikach, ale pod warumkiem, że dobrze zestroisz je z subwooferem.

powiem Ci tak mam tego stx i sprawuje sie bardzo dobrze.Efektywnos ma taka jak ten tonsil moze nawet wieksza:)bo mialem tego tonsila i wiem jak gra a wracajac do stx"a jest z ta cene super,bas ilosciow nie jakosciowo tyle co z lw800.Ja bym wolal wzioas tego stx niz tego tonsila :)

ten stx jest bardzo fajny, ma wysokie spl, niskie qts co wadą nie jest i bedzie mial o wiele wiecej basu niz tonsil, ale trzeba go stroic troszke wyzej niz by sie wydawalo
~45-50 hz

ostatnio robilem na nich kolumny podlogowe, pod wzgledem srednicy jest to najlepszy glosnik stx'a, jakosc to juz prawie mozna powiedziec ze Tonsil, naprawde ladnie graja
www.soul.enterpol.pl/stx.jpg tak to sie prezentuje

Pozdrawiam

zapomnialem dodac ze bas w wykonaniu tego glosnika ma fantastyczną kontrole :)

soul: jaki litraz zastosowales dla tych glosnikow

ja bym sobie do moich monitorkow dał zamiast arn188-03-8

35 litrów, na 2 sztuki, moze za malo, moze za duzo, nie wiem ale na wytrzymalosc mocowa nie narzekam, posiadaja potezny Xmax :)

Czy te stx'y dobrze sie zgraja z 4ohm'owymi arvkami? bo mam okazjie kupic akurat razem z takimi, a wlasciciel mowi ze graja ladnie razem wiec chyba sie zdecyduje ;)

sphinx, jezeli chodzi ci omtrgo stx to 30wat troche malo:/one potrzebuja troche powera :)

pałera mozee i potrzebuja ale nie zauwazylem :) graja tak jak wsie inne glosniki :) , ale zniosą dużo i sa bardzo efektywne... a wysoki SPL + spora moc = ;) :) :)

Powrót