• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

GDN-17-140-8-SK+AK 2,5 way?

Reakcji
0
Siema.
Zrobiłem kolumnę z projektu Stxa, ale mam jeszcze głośników na następną parkę.
Dla obniżenia dolnej częstotliwości i lepszego kopa całego zestawu zamiast 2 parki chciałbym spróbować zrobić aktywne doły na SK.
Czy w kolumnie wystarczy zatkać br, zmienić strojenie bez zmiany w zwrotnicy. Potem dobrać jakąś budę do drugiego Sk i jakoś go odciąć od góry?
Są gdzieś może wykresy tego projektu?

Siema .
Dziwnie to napisałeś , Chcesz zatkć BR by był większy wykop ? Co prawda ja tu sie tylko uczę :)

Właśnie chodzi o to, żeby 2 woofer wsadzić do osobnej większej skrzyni, wtedy będzie schodził niżej. A co za tym idzie to mogę zatkać br, zmienić objętość skrzynki i polepszyć wykop kosztem zejścia w pozostałej części, bo dół będzie ciągnoł drugi Sk.

a skad wiesz ze on zagra w zamknietej?
sprawdzales?

ja bym zrobil predzej jak tonsil fiesta/siesta - rozne strojenie dla kazdego woofera

Rózne strojenia dla kazdego głośnika można sprobować jeśli na przykład głosnik w optymalnej obudowie daje mocno ofensywny bas - silne twarde uderzenia, albo wpakujemy w dużą obudowe i robi się dół na charakterystyce. Rozsunieciem czestotliwości strojenia można taki bas złagodzić. Doprowadzic że bedzie miał łagodniejsza charakterystyke w zakresie spadku spl.
Oczywiście wtedy wypadkowa charakterystyka przebiegnie wyżej niż dla woofera najniżej strojonego.

Powrót