• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

GDN-17-80-4-SC

forever87 napisał:
Przy moim trafie 2x28V powinienem osiągnąć jakieś 100W przy głośniku 8ohm i 170W jak podłącze 4ohm :D:D dobrze mówię? Więc jaki głośnik będzie lepszy na suba w tym przypadku? 4ohm czy 8ohm?
He to tylko smiale zyczenia :razz:
Przy tej mocy toroida (300W) obejdzie sie bez soft startu.
Nie wiem czewmu sobie tak utrudniasz w pakowanie wszystkiego oddzielnie skoro taki wzmacniacz do suba zaprojektowal Pan Irek i od Niego proponuje zakupic oszczedzisz sobie wiele nerwow a ma on wszystko a nawet wiecej :wink:
Co do glosnika to ile kasy na niego w koncu chcesz dac??
Pozdrawiam!!!

To co radzicie mi kupić gotowca od Pana Irka? :D
Głośnik hmmmmm no niech będzie to 100zł na ten głośnik :D

no to jak 100zl na glosnik to odmow se jeden wypad ze znajomymi na piwo i zainwestuj w klasyka a wiec gdn 20/80/2 :wink:
Pozdrawiam!!!

forever87 napisał:
No więc tak, zastanawiałem się cały dzień co w końcu z tym wszystkim zrobić. Zobaczyłem sobie ten projekt wzmacniacza Irka i doszedłem do wniosku, że jednak trochę inaczej to zrobię.

Kupuje więc:

- płytkę drukowaną pod TDA7294 ( http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=33270 )
Przy moim trafie 2x28V powinienem osiągnąć jakieś 100W przy głośniku 8ohm i 170W jak podłącze 4ohm :D :D:D dobrze mówię? Więc jaki głośnik będzie lepszy na suba w tym przypadku? 4ohm czy 8ohm?

- płytkę drukowaną pod układ łagodnego załączana transformatora wersja lux ( http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=47802 )
Układzik umieszczę przed swoim toroidkiem :D :D

- płytkę drukowaną pod układ aktywnego filtru do subika ( http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=32447)
Bez sensu, zrobisz to samo co Irek, tyle że bezsensownie dasz soft start trafa , do tego całość będzie na paru plytkach co wiąże się z samymi problemami.
Nie wspominając że wyjdzie sporo drożej... U Irka całość , zmontowana kosztuje 63zł - podłączasz trafo i gra :)
forever87 napisał:
- Kolejnym problemem jest zasilacz, nie wiem jaką płytkę kupić? Gdzieś widziałem ale nie mogę znaleźć, taka fajna była bo miała możliwość wlutowania 4 bezpieczników :D 2 na plus i 2 na minus :D za i przed mostkiem :D
tylko ciekawe po co...

[ Dodano: 2007-11-11, 21:50 ]
Ja bym wolał kupić tego 25 80 1 4R , napędzić to jednym tda - będzie tanio, głośno i z wykopem.
forever87 napisał:
Przy moim trafie 2x28V powinienem osiągnąć jakieś 100W przy głośniku 8ohm i 170W jak podłącze 4ohm :D :D:D dobrze mówię?
nie, ten wzmak przy 4R i tym trafie będzie miał z 70w przy 4R, a mostek przy 4R się rozleci, albo włączy się zabezpieczenie :)

dulin7 napisał:
takero napisał/a:
Ja bym wolał kupić tego 25 80 1 4R

Wlasnie sobie zamowilem powinien byc na dniach :mrgreen:
Ciekawe co z tego bedzie :?:

To może dasz linka jakiegoś gdzie to zamawiałeś? Ja też chce? :D

Inny głośnik więc TS też napewno inne, ale sądze że charakter brzmienia jest ten sam , a to najważniejsze :)

Ok więc kupuje ten głośnik co dulin7 :D a jak poprosić Irka żeby mi zrobił pod niego tego wzmaka? :D a będę miał tam pokrętełko od głośności i basiku? :D a ten wzmacniacz wladuje do pudla z głośnikiem czy osobno? :D

Powrót