• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

GDN-18-140-15-AWX czy GDN-15/40/5

Reakcji
0
Witam!

Niebawem mam zamiar wykonać skromne podłogówki 2-way i mam pewien dylemat ;-)

A więc nie wiem który zestaw przetworników będzie lepszy do mojego pokoju 10m2.

Moje propozycje to :

GDN-15/40/5 + VIFA DX25TG-05-04

Czy lepiej dołożyć trochę i zrobić :

GDN-18-140-15-AWX + GDWK-10-250-8-AWX

Kolumny przede wszystkim mają się dobrze sprawować w muzyce elektroniczne, DNB, hip-hop - słucham też innych rodzai muzyki, ale mniej niż te które wymieniłem.

Napęd to Yamaha AX-392 i kompakt tej samej firmy model CDX-393.

Pozdrawiam,
Krzysiek191022.

krzysiek191022 napisał:
+
krzysiek191022 napisał:
Kolumny przede wszystkim mają się dobrze sprawować w muzyce elektroniczne, DNB, hip-hop
= dobre rozwiązanie, wg mnie oczywiście :wink:
Do 10mkw na pewno przy gdn18awx obędzie się bez suba, a czy ta 15tka sobie poradzi to nie wiem, ale mam mieszane uczucia :wink:

18AWX w 10m nie potrzebuje suba. Nie wiem jak tonsil gra ale 18AWX jest zróżnicowany na basie w bardzo dobrym stopniu. wysokotonówka stxa lepiej mi pasuje od dx25.

Witam!

dolphin123, a powiedz mi ile wyniosły Cię głośniki + zwrotnica do monitorów na AWX-ach ? Zapewne robiłeś z dobrych części i taką również chciałbym wykonać, bo to już wysoka półka się wydaję, nie to co 14SCX ;-) Budy to wiadome, zależy z czego i jakie wykończenie, więc to sobie sam podliczę ;-)

Pozdrawiam,
Krzysiek191022.

krzysiek191022 napisał:
Czy lepiej dołożyć trochę i zrobić :

tak dla ścisłości:
chcesz robic 2way czy 2,5way? Bo jeśli 2way to musisz kupić GDN-18-140-8-AWX :wink:

Witam!

csbiczek napisał:
tak dla ścisłości:
chcesz robic 2way czy 2,5way? Bo jeśli 2way to musisz kupić GDN-18-140-8-AWX :wink:
Dziękuję Ci za uwagę, bo o tym nie wiedziałem ;-)
A co będzie lepsze do mojego metrażu? Osobiście myślę, że 2-way mi starczy ;-)

Pozdrawiam,
Krzysiek191022.

krzysiek191022 nawet już nie pamiętam kosztów, bo ciągle coś dłubie... :???: STX ma wszystkie komponenty także możesz od nich wziąć. Minusem może być to, że drut w cewkach jest niewielkiego przekroju, a tak na prawdę nie wiem co o tym sądzić- czy lepiej wydać na drogie cewki i przesyłkę z polinka czy zamówić po prostu z stxa.

Witam!

No nic, mam jeszcze czas by wszystko na spokojnie przestudiować. Optymalnym litrażem dla takich 2 way będzie 20-21l :?:

Pozdrawiam,
Krzysiek191022.

komora 19-20litrow bez odejmowania poszczegolbych elementow ktore zabieraja litraz i strojenie 42Hz :wink:

Witam!

A może ma ktoś jakiś pomysł na wymiary do podłogówek ? Bo siedzę i nic ciekawego oprócz wysokości nie mogę wymyślić (100cm). W środku oczywiście znajdzie się przegroda aby głośniki pracowały w 20l. Wiem, że powiedzie, że to marnowanie przestrzeni, ale uparłem się na podłogówki :razz: Oczywiście mowa o projekcie 2-way, na przetwornikach GDN-18-140-8-AWX + GDWK-10-250-8-AWX ;-)

Pozdrawiam,
Krzysiek191022.

krzysiek191022 napisał:
A może ma ktoś jakiś pomysł na wymiary do podłogówek ? Bo siedzę i nic ciekawego oprócz wysokości nie mogę wymyślić (100cm). W środku oczywiście znajdzie się przegroda aby głośniki pracowały w 20l. Wiem, że powiedzie, że to marnowanie przestrzeni, ale uparłem się na podłogówki :razz: Oczywiście mowa o projekcie 2-way, na przetwornikach GDN-18-140-8-AWX + GDWK-10-250-8-AWX ;-)
ja robię 2way na tym gdnie tylko ze górę mam inną i też robię podłogówki bo monitory 20l jakoś już mi nie podchodzą... Co do wymiarów to wysokość jak już pisałeś ok 100cm, szerokość powiedzmy 20cm i głębokość ok 1,5x szerokość(moje paczki będą miały wymiary 100x20x28)

Witam!

Jeszcze jedno drobne pytanko ode mnie ;-)

Czy jeśli przesunę GDWK-10-250-8-AWX na środek bez pośrednio nad GDN-18-140-15-AWX, zmieni się coś ? Wpłynie to negatywnie na dźwięk, scenę czy coś podobnego ? W oryginale (mx140) wysokotonówka jest przesunięta do boku, dlatego pytam.

Pozdrawiam,
Krzysiek191022.

dolphin123, mówisz że wysokotonówka GDWK-10-250-8-AWX gra lepiej niż ta vifka DX25TG-05-04? a masz może porównanie VIFA XT25SC-30-04 ? bo na niej chce zrobic podłogówki?

csbiczek napisał:
i głębokość ok 1,5x szerokość
taa moja szkoła :razz: :lol:

krzysiek191022 jak już Ci pisałem znaczenie ma. Jednak Twoje pomieszczenie bardziej bedzie wplywalo na zmiane dzwieku niz to przesuniecie kopulki o ok 2cm :wink:

1grzecho jak słuchałem z Wargiem i Csbiczkiem u mnie, to wrażenia były różne. Jendak wtedy AWX nie miałem zaaplikowane docelowo i nasuwały się czasem sybilanty, XT25 grała spokojnie tak jak miała. AWX wg mnie był bardziej otwarty. Nie można tego porównania niestety do końca brać pod uwagę z powodu braki zwroty u mnie, słychać było że potrzebuje ona dobrej aplikacji.

Witam!

dolphin123 napisał:
krzysiek191022 jak już Ci pisałem znaczenie ma. Jednak Twoje pomieszczenie bardziej bedzie wplywalo na zmiane dzwieku niz to przesuniecie kopulki o ok 2cm :wink:
Aha, z Twojej wnioskuję, że jednak mogę ją przesunąć, dobrze rozumiem? Bo chciałem zrobić podobny front do tego co zrobił bingant w 2,5 drogach ;-)

csbiczek, dzięki za wymiary, bardzo możliwe, że z nich skorzystam :-) Powiedz mi, kupiłeś już części na zwrotnice? Bo ja myślę, czy bardziej opłaca się kupić gotową w STXie czy robić samemu.... Aaaa, zapomniałem Ty robisz z inną wysokotonówką :neutral: Więc pewnie części się zmieniły..

csbiczek napisał:
bo monitory 20l jakoś już mi nie podchodzą
Mnie też jakoś nie bardzo, ale to oczywiście kwestia gustu i upodobań.

Pozdrawiam,
Krzysiek191022.

krzysiek191022 napisał:
csbiczek, dzięki za wymiary, bardzo możliwe, że z nich skorzystam :-) Powiedz mi, kupiłeś już części na zwrotnice? Bo ja myślę, czy bardziej opłaca się kupić gotową w STXie czy robić samemu.... Aaaa, zapomniałem Ty robisz z inną wysokotonówką :neutral: Więc pewnie części się zmieniły..
kupowałem w polinku... Już dawno zwrotki poskładane mam:

Witam!

csbiczek napisał:
kupowałem w polinku... Już dawno zwrotki poskładane mam:
No rzeczywiście. A ile Cię one wyszły, pamiętasz może ?? Po w STXie oryginał z MX140 mają po 122zł/szt. I tak sobie myślę, składać czy iść na łatwiznę ;-)

Pozdrawiam,
Krzysiek191022.

Witam!

csbiczek napisał:
szczerze, nie pamiętam teraz;) Jak wrócę w poniedziałek do domu to poszukam faktury z polinka
Spoko, nie ma sprawy. Nie spieszy mi się, więc mogę poczekać ;-)
Zobaczę, może też sam sobie poskładam.

Pozdrawiam,
Krzysiek191022.

Powrót