• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

GDN 20 100 3 w obudowie band pass

Reakcji
0
Witam !
Mam do was pytanie co sądzicie o takiej konfiguracji poniżej zamieszczam charakterystyki dla leniwych :P
Jakiej średnicy powinny być tunele ?

[ Dodano: 2008-06-15, 18:38 ]
charakteryskiki zapisane jako projekt w winisd

[ Dodano: 2008-06-15, 18:39 ]
...

[ Dodano: 2008-06-15, 18:47 ]
http://www.speedyshare.com/246884273.html

[ Dodano: 2008-06-15, 21:11 ]

Biniol, powiedz mi dlaczego poczatkujacy odrazu pchaja sie w obudowe b-p? to jakis szpan czy co? przeciez te rodzaje obudow sa trudniejsze do wykonania i niezbedny do tego jest sprzet pomiarowy...
dlaczego niemozesz zastosowac b-r?
a co do samego projektu to cos niewidzi mi sie 60 litrow dla takiego glosnika ;]

Uuuu i to jeszcze dwustronnie wentylowany to juz nie dla poczatkujacych z jednym otworem jest latwiej bo mozna go zmieniac, sluchac i sie nic nie zepsuje. Gozej z dwoma gdzie mozna wiele popsuc.
No i 60litrow dla glosnika 8calowego to juz 12calowki sie w takie pralki wklada :)

No ale ja jak zaczynalem to tez gdn20/80/2 wsadzilem w ponad 60litrow b-r bo tak symulator mi zalecil :)

Też nie pasowało mi te 60L pobuszowałem trochę po forach i na elektrodzie znalazłem takie coś http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic761326.html i jak wrzuciłem do winisd pojemności
to jakoś to wyglądało. Jak uzbieram kasy to zobaczę co z tego wyjdzie :mrgreen:
A co do mojego poziomu zaawansowania to ja zawsze lubię stawiać sobie wyzwania :razz:

Biniol, a tak na przyszłośc to bez systemu pomiarowego nie polecam BP6th, zresztą nawet posiadając taki system nie polecam tego typu obudowy - duży stopień skomplikowania, zbyt wiele zmiennych i łatwo małą pierdołką dużo skaszanić, a do tego większość głośników z jakimi walczyłem w bp6th grało średnio ciekawie - wolno i powiedziałbym przesadnie oraz monotonnie, do kina może jakoś tam pasować , ale to wszystko, bp4th jest o niebo lepszym rozwiązaniem pod każdym kątem, a do tego symulatory - bassbox pro np, mają już jakąś wiarygodność przy symulowaniu.

W domu efektywność nie ma pierwszorzędnego znaczenia i dla mnie nie ma większego znaczenia, oczywiście w rozsądnych granicach ;)
Jeśli pasuje Ci ten typ brzmienia oraz jeśli masz możliwości i chęci do wykonania poprawnego technicznie bp6th to czemu nie ? :)

Powrót