• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Gdn 20-80-4-sc

mam taki problem bo obliczyłem sobie długość i średnicę br na tej stronce http://kolumny.prv.pl/obudowak.php i tam mi wyszło średnica 11,72cm i długość 65,82cm to wydaje mi się że albo coś źle wpisałem albo coś nie tak:/ nie mam pojęcia jak taki tunel ja upcham w tej skrzynce

Ostatnia edycja:
no właśnie oglądałem ten projekt i coś próbowałem wykombinować ale nic nie mogłem wymyślić bo nie wiem jak to zrobić żeby normalnie wyglądało :|

Skoro masz problem ze zmiana kształtu na bardziej domowy to przykro mi. Takich prostych czynności to ja za ciebie robił nie będę.

ale chodzi mi oto że chyba ten tunel br musi mieć odpowiednie wymiary więc to nie jest przecież takie proste sobie pozmieniać

Takich prostych czynności to ja za ciebie robił nie będę.

lepiej dac wedke niz rybe ;)

z czym masz problemy?
dla ulatwienia, tunel mozesz "zlamac" ;)

---------- Post dodany o 21:47 ---------- Poprzedni post o 21:45 ----------

na poczatku - olej ta stronke
sciagnij WINISD
wybierz dowolny glosnik i wpisuj podane dane (pojemnosc i strojenie)
w zakladce tunelu baw sie wymiarami i kombinuj z obudowa ;)

mam jeszcze takie tytanie czy początek tunelu (we wnętrzu obudowy) musi być w takiej odległości od ścianki jak u ciebie czy nie ma to większej różnicy

aha czyli jeśli nie będę dawał tunelu tak jak ty to muszę do jego długości doliczyć ten zakręt

---------- Post dodany o 10:56 ---------- Poprzedni post o 10:36 ----------

bo wychodzi że trzeba by doliczyć tak około 55mm

oj za duzo - tunel licz srodkiem

jak sobie nie radzisz ze szczelina to moze jamnik + PCVka 7cm?

to był tylko poglądowy obrazek o wylot będzie z tyłu tylko chodzi mi o to że wtedy obudowa nie musi być taka wąska tylko normalna może być, narysuję to i wrzucę

narysuj
pozniej moze sam cos wrzuce, bo widze ze dzisiejsza mlodziez ma problemy z "widzeniem przestrzennym"

http://img193.imageshack.us/img193/6619/dsc00602py.jpg coś takiego wymyśliłem tunel lekko zakreśliłem żeby się rzucał w oczy bardziej
wylot skierowany do góry bo wtedy tunel nie przeszkadza w niczym tylko chyba otwór na głośnik za duży mi się narysował ale to nic

---------- Post dodany o 14:36 ---------- Poprzedni post o 14:35 ----------

tylko w wymiarach nie uwzględniłem jeszcze grubości płyty ale to na razie wstępny zarys

to dam ci jedna wskazowke
zrob to co narysowales z kartonu - taki model
i popatrz na niego ok tygodnia
jak ci nie zbrzydnie to rob ;)

tak szczerze to innego pomysłu nie mam bo jak zrobię suba szerokości 179mm tak br w twoim projekcie to to żeby litraż sie zgadzał to musi mieć dł 360mm i wys 390mm
więc będzie chyba gorzej wyglądało
to mam jeszcze jedno pytanie może trochę głupie czy tunel musi mieć 179mm szerokości czy może być inna

---------- Post dodany o 16:29 ---------- Poprzedni post o 15:31 ----------

i czy jak zmienię jego szerokość to strojenie też się zmieni (bo mi wydaje się ze tak ale nie jestem tego pewien)

Powrót