• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Gdn 20-80-4-sc

a czemu tak długość BR ci wyszła skoro mi wychodzi 522mm i taką program mi pokazał

musisz dokladnie podac pojemnosc obudowy do obliczen
pojemnosc obudowy podajesz bez tunelu - program go sam uwzglednia
i wtedy na 35hz wychodzi mi taka dlugosc
moze wpisywales inne strojenie?

a taki jamnik to dosyć brzydki jest
akurat wolalbym takiego jamnika niz za szeroka skrzynie. wizualnie poprawisz to dodajac maskownice (223mm zamiast 200) ale to nadal za malo wg mnie

jak nie widzi sie powyzszy jamnik to moze cos w stylu kina domowego?
subkino.jpg

ten mi sie nie widzi, ale za to upchniesz dluga rurke. a rurke latwiej skracac/wydluzac

jaka powinna być odpowiednia średnica okrągłego BR dla tego głośnika to policzę jaki długo musiał by być
7cm obustronnie profilowany
przy 25 litrach wystarcza 2 tunele HD-18 polaczone razem
ale ze ca trudno dostepne to bym bral 2szt takie http://allegro.pl/rura-bass-reflex-hd-16-tunel-wylot-faktura-i2605566636.html

akurat wolalbym takiego jamnika niz za szeroka skrzynie.

Ja bym zrobił wąską w miarę możliwości ale głębszą i szczelinowy br. Na pewno będzie lepiej wyglądać niż taki bardzo wąski i o wiele głębszy z rurką.

Możliwości jest kilka przecież tunel szczelinowy jest "elastyczny" wymiary można zmienić.

Nie jestem jakimś specem ale na chłopski rozum można to wywnioskować :P (chyba że się mylę, to mnie poprawcie)

Ostatnia edycja:
czyli moja pierwsza opcja ale ze szczelina. wsadzilem okragly zeby zapelnic caly front

Możliwości jest kilka przecież tunel szczelinowy jest "elastyczny" wymiary można zmienić.
tak, ale jak okaze sie ze jest zle to duzo trudniej cokolwiek zmienic
no chyba ze tak ladnie potniesz ze bedzie dalo sie odsluchac bez sklejania

tak, ale jak okaze sie ze jest zle to duzo trudniej cokolwiek zmienic
no chyba ze tak ladnie potniesz ze bedzie dalo sie odsluchac bez sklejania

Faktycznie w różnych warunkach powstają obudowy, ja się sugerowałem profesjonalnym cięciem płyt w jakiejś firmie, ale zapomniałem że niektórzy sami docinają (jak ja do niedawna) ale to też kwestia praktyki i sprzętu jakim się docina.

to szczeże mówiąc już nei wiem jakie dać wymiary (jamnika nie chcę) mogę jeszcze go trochę zwęzić może troche obniżyć i wydłużyć może to coś da do wygladu ale już sam nie wiem

móże macie jakiś pomysł z tą szczeliną żeby dobrze wyglądło bo ja albo sobie odpuszczę to budowę bo chyba nie nadaję się do tego

A takie pytanko my mówimy cały czas o SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.PC?

ale glosnika chwilowo brak... czyli i tak czekamy

Widzę że jest 1 szt dostępna.

Co do projektu obudowy to chwilowo nie mam czasu na jakieś rysunki i przemyślenia bo uczę się do egzaminów ale może w wolnej chwili coś się pobawię,

albo sobie odpuszczę to budowę bo chyba nie nadaję się do tego

Nie poddawaj się :) Jak coś Ci źle wyjdzie to zrobisz 2 budę przecież to nie kosztuje dużo, a zdobędziesz przy tym dużo wiedzy :)

Tak na szybko liczone i robione:
Obudowa ok 26l po odjęciu płyt z których jest zrobiony tunel.
Strojenie ~35hz
Szerokość tunelu 21,4cm wysokość 3cm długość 59cm
Obudowa:
Szer x wys x głęb. 25 x 33,6 x 48,6 [cm]

Nie wziąłem pod uwagę objętości głośnika.

A tu masz projekt:

dddyb.jpg

---------- Post dodany o 17:21 ---------- Poprzedni post o 17:17 ----------

Może i jamnik ale dla mnie było by to super, wąski ale za troszkę głębszy. Na pierwszy rzut oka 50cm to dużo ale weź metrówkę i zobacz w praktyce jak by to wyglądąło :P Wszystko zależy od gustu.

i teraz to podstaw do olbiczen - tunel sie skroci
wiec tez bym zmniejszyl obudowe - znowu sie wydluzy :D

no chyba na to wychodzi bo jak wreszcie udało mi się policzyć wszystko to będzie brzydki a jak coś innego to zaraz inny problem wyjdzie więc ja już nie wiem bo wszystko jest nie tak wiem że Paweł S się zna ale może byś sam jakieś wymiary podsunął jakie twoim zdaniem były by ok skoro my źle myślimy

pokazalem wczesniej - twoj VS moj

tam wymiary roznily sie nieznacznie
24cm szerokosci
40cm glebokosci
wysokosc wychodzila chyba 35-38cm

mieczak :p
to co, ARN226 w zamknietej 25-30 litrow?
bedzie duzo prosciej, ale efekt juz nie taki ciekawy jak w przypadku STXa

ale nie chodzi mi o budowę tylko na razie nie mam czasu bo do szkoły na wieczór jeżdżę i cały dzień prawie zajęty :/

moja rada
kup glosnik i poloz na widoku. bedziesz sie w niego wpatrywal tak dlugo az przyjdzie ochota na budowe ;)

hehe na pewno jak znajdę wolną chwilę to się wezmę za budowę ale najpierw skrzynka żeby zobaczyć jak w ogóle wyjdzie a potem głośnik

Powrót