To co wyżej Irek napisał jest prawie całkowitą prawdą z jednym ale które wtrącę. Kiepskie zejście głośnika z niskim Qts w closed ma faktycznie miejsce w przypadku kolumny pełnopasmowej. Za to ciekawie nam się prezentuje sytuacja w nisko odciętym subwoofer'ze o czym wspominałem wcześniej. Jako że liczby najlepiej działają na wyobraźnie to w ten sposób zaprezentuje to do czego dążę. Naszym pacjentem będzie stxowski gdn 32-450-4 z Qts=0,21, "test" na bazie symulacji. Nie chce mi się wysyłać zrzutów symulacji więc spiszę tylko najważniejsze dane:
BR- 60l@35hz
OZ- 60l
Oba odcięte na 40hz i teraz wyniki zejścia:
BR- f3-33hz, f6-28hz, f10-23,5hz
OZ- f3-29hz, f6-23hz, f10-17,5hz
Z jednym "drobnym" szczegółem że w closed aby uzyskać takie samo natężenie przy f0 trzeba wpakować 2,5 raza więcej mocy (aczkolwiek przy 25hz closed robi się głośniejsze).
Abstrahując od wyników symulacji sam aktualnie słucham na subwooferze closed (fakt 18sto calowym) i co jak co ale żadne uderzenie stopy perkusji czy też szarpnięcie struny gitary basowej nie ma prawa mi umknąć, każdy dźwięk jest precyzyjnie oddany. A najniższego dołu wcale mi nie brakuje, kiedy ma być miękko i głęboko wtedy jest, słyszalnie gra od 30hz i niżej mi nie trzeba.