• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

GDN 30/120 dobry wybór ?? jaki tani wzmacniacz??

Reakcji
0
Witam mam zamiar zbudować subwoofer na głośniku tonsila GDN 30/120/1. Bardzo dużo naczytałem sie o tym głośniku stąd moja [decyzja ?? , propozycja??] Jestem przekonany do Tonsila. Teraz zaczyna sie ból ponieważ:
1. Jak próbowałem obliczać obudowę to wyszło mi 60l-70l. W skrzyni z br
2. Potrzebuje suba aktywnego, tak żeby podłączyć go do amplitunera.
3. Nie wiele wiem Wink
4.Ma to "zabijac BASEM !!" bardziej do muzyki [techno rzadziej czarne bity]
5. Bardzo proszę o wytłumaczenie mi o co chodzi ze STROJENIEM, przekopałem pól forum ale i tak wole zrobić temat na swoim przykładzie i swoich pytaniach.
Jeśli ktoś był by tak miły i podał wymiary budy ?? [nie wiem czy za dużo wymagam, ale zaryzykuje]

sub ma uzupełniać dwie kolumny w których siedzą po dwa gdn 20/60/3

Na głośnik jestem już prawie zdecydowany, teraz jedynie potrzebuje waszej pomocy co do wzmacniacza. Nie mam już wiele kasy na niego. Potrzebuje cos taniego i super wydajnego żeby wykorzystać 100% z tego GDN. Myślałem o http://matronix.pl/?cmd=WST200P#

2. Potrzebuje suba aktywnego, tak żeby podłączyć go do amplitunera.

To chyba potrzebujesz suba pasywnego, żeby wzmacniać go amplitunerem?

Czy jednak aktywny, z wejściem wysokopoziomowym?

Nie, raczej aktywnego nie wiem nie znam sie na tym to moja pierwsza przygoda z audio wogole z 5.1. Suba zdecydowalem sie sam zrobic z powodu tego że taniej chyba wyjdzie ?
http://allegro.pl/item314077013_sony_str_de475_amplituner_d_digital_sklep_1600_bcm.html posiadam taki amplituner, i tutaj jednak chyba trzeba aktywnego. Prosze o podanie jakiegos dobrego wzmacniacza ktoremu nic nie bedzie brakowala, zeby podlaczyc i grac ;][taniego] ! :) Pozdrawiam i dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi

A jak ten sony gra?? Do suba to pewnie to co zwykle:)

[ Dodano: 2008-04-02, 21:50 ]
cudny90, quake222, potrzebuje suba aktywnego do tego ampli

Ten sony gra slabo...i nawet za 400zl sie nie oplaca go kupic,niestety,nic dziwnego ze kolega potrzebuje suba do sluchania muzyki.

zasilam nim dwie kolumny w ktorych siedza 2x gdn 20/60/3 sredni i wysoki [nie pamietam nazwy] jak dla mnie gra dość ładnie W PORWÓWNANIU Z DIORA WS 354 !!! jednak prosze zebyscie napisali mi jaki wzmacniacz do 200zl [ budżet rośnie xD ] kupić żeby wykozystac ten glosnik w 100% ?

[ Dodano: 2008-04-02, 22:50 ]
poti89 napisał:
Do suba to pewnie to co zwykle:)

to co zwykle tzn ??

najtańszy wzmak do suba jaki miałby tu sens to 150w panel Irka za około 270zł.

no okej napisalem do irka i czekam na odpowiedz :) jak wszystko bede wiedzial w 100% [wzmacniacz , i cena mdf] glosnik juz jestem pewien ;) kupie zloze. Postaram sie pochwalic ;] jest to moja pierwsza wogole konstrukcja i bede robil to z poomoca kolegi : )

[ Dodano: 2008-04-03, 12:47 ]
Pawel S. napisał:
nie zapominaj ze tutaj trafa niema

trafa tzn >?? naprawde znam malo skrotow :(

takero napisał:
najtańszy wzmak do suba jaki miałby tu sens to 150w panel Irka za około 270zł.
'

...albo mostek 2xTDA7294!
Pameitaj że głośnik ma 8om, wiec tranzystorowy panel 150W od irka sie nie nada...

Co do obudowy i strojenia to możesz nawet go dać w 50litrow, ale niżej raczej bym z objętoscia nie schodził.

Powrót