• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

GDN 30/120 dobry wybór ?? jaki tani wzmacniacz??

dlaczego sie nie nada ?? bedzie zly ??? a gdzie moge taki mostek dostac ?? 2xTDA7294 i czy on wystarczy czy cos jeszcze bedzie trzeba dokupic ??

ale chodzi mi o to :d zeby po prostu podlaczyc glosnik zeby gralo 100% z tego GDN i zeby podlaczyc to do amplitunera ;) i to wszystko. bo jak podalem jeden przyklad wzmacniacza to ktos tam pisal ze trzeba bedzie cos tam cos tam dokupic ;))
dostac chodzilo mi o to gdzie go moge kupic ? w jakim sklepie internetowym ? ;))

brencik napisał:
Pameitaj że głośnik ma 8om, wiec tranzystorowy panel 150W od irka sie nie nada...
jest też wersja 150w @ 8R.
Tda to straszny syf w porównaniu do tranów.
Tym bardziej że nie wiele taniej wyjdzie, o ile w ogóle.

brencik napisał:
Pameitaj że głośnik ma 8om, wiec tranzystorowy panel 150W od irka sie nie nada...
co ty za bzdury wypisuejsz? :???: przy 8 ohm bedzie mial poprostu 90W. no i jak pisal takero to jest tez mocniejsza wersja - tylko ze mi sie kojazy 130W/8ohm

quake222 napisał:
a gdzie moge taki mostek dostac ?? 2xTDA7294 i czy on wystarczy czy cos jeszcze bedzie trzeba dokupic ??
rowniez u irka (lub zbudujesz sam) i do tego trzeba rowniez dokupic transformator np taki http://www.toroidy.pl/index.php?pag...ufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=2
i to trzeba jeszcze jakos zamontowac...

biorac pod uwage ile ma lat TDA7294 oraz ile kosztuje to wcale on niejest az taki zly. jednak mostek by sie nadawal do 100W 8" a nie czegos wiekszego...

Pawel S, nie wypisuje bzdur, tlyko po co do głosnika 8om stosowac 4 omowy wzmak?
Podaj jakies zalety takiego przedsięwzięcia.

Jakoś nie słyszałem o panelu irka 150W/8om, na forum nic nie ma...

Mostek TDA moze byc jak dla poczatkujacego, od czegos tzreba zaczac.

UWAGI MODERATORA
Dziś już był jeden prowokacyjny temat, chcesz być drugim prowokatorem ?
Przestań przelewać swoją frustrację na forum bo naprawdę robi się to już nudne, nie
tylko dla mnie zresztą.
Pomierz tda - sam jestem ciekaw co zmierzysz, rób cokolwiek , tylko zmień nieco ton wypowiedzi bo właśnie przez takich jak Ty ludzie mówią że panuje to coraz niższy poziom - zarówno pod względem merytoryki jak i kultury wypowiedzi.
To by było na tyle.
Pozdrawiam
Takero

Grać może i gra ale jaki to mam sens?
Samochod tez z 8 kolami pojedzie ale jakos nie widze osobowek ktore miałyby 8 kół...
Z irkiem niech zagada quake222, jego w tym głowa w sumie.

Takero, znow przesadzasz. Spokojnie nie panikuj. Jakie prowokacje? JAkie frustracje? Ja mowie o kwestiach czysto technicznych tu wiec nei rozumiem twego oburzenia. Widac zes zestresowany jakis jestes... moze jakos sie rozerwij? JAkies panienki itp a nie ciagle ten internet i forum... Komputer szkodzi przy dłuzszym przesiadywaniu :wink:

TDA pomierze jak znajde czas. Powiedz tylko dokładnie co poztrebujesz, jakie wyniki.
Zakaldam ze DF, rozklad znieksztalcen w funkci mocy, pasmo z 1W, pasmo mocy, THD+N.

brencik napisał:
JAkies panienki itp a nie ciagle ten internet i forum...
ja tam spotykam się z kobietami, nie z panienkami :)
Niech Cię głowa o moje sprawy damsko męskie nie boli ;)

TDA pomierze jak znajde czas. Powiedz tylko dokładnie co poztrebujesz, jakie wyniki.
Zakaldam ze DF, rozklad znieksztalcen w funkci mocy, pasmo z 1W, pasmo mocy, THD+N.
mierz co tylko możesz :P

panowie spokojnie ;) rozmawialem z irkiem i mowi ze bedzie mial jakas tam lepsza wersje 8ohm chyba 130wat [albo ja cos pokrecilem /?? xF] i powiedzial ze do tego glosnik bedzie w zupelnosci wystarczajacy :)

Pawle S. Irek mowil ze nic nie bede musial dokupywac, tylko kabel ktorym polacze wzmacniacz z amplitunerem :) pozdrawiam

quake222 napisał:
Pawle S. Irek mowil ze nic nie bede musial dokupywac, tylko kabel ktorym polacze wzmacniacz z amplitunerem
w przypadku panela to tak. o dokupieniu trafa wspominalem przy mostku TDA

acha :) to powiem wam tak ;) napisalem taki temat na elektrodzie to mnie chyba olali ;)
Wiec zdecydowalem sie tutaj i jestem zaskoczony takim "zainteresowaniem" ;))) glosnik przyjdzie w poniedzialek, jutro jade obgadac z kumplem jaka bude zrobimy [ mam 13 lat :) i potrzebuje pomocy] a Irek mowil ze postara sie jak naszybciej, bo troche mu sie "pożalilem" :)) hehe i mysle ze wzmacniacz dojdzie w piatek :D i nastepny weekend bede mial dla siebie !!! :D

POZDRAWIAM I DZIEKUJE ZA POMOC I WYJASNIENIE PARU SKROTOW !! moze zdecyduje sie na wrzucenie to w DIY, ale jak czytalem niektore komentarze to az mi sie odechciewa! [ nie lubie krytyki :d ] a potraficie sie do wszystkiego przyczepic ;)))

ha widzisz :) rozmawialem z nim przez telefon :) jeszcze jedno pytanko czy bedzie ten sub wyroznial sie w towarzystwie dwoch kolumn w ktorych siedza glosniki tonsila. W jedenj orginalnej obudowie ;)) siedza x2 GDN 20/60/3, GDM 16/80/1, GDWK 9/120
kupilem jeszcze centralny [nie bede chwalil sie firma :D:D] i zabralem mamie od wiezy takie glosniczki sonego ] wszystko podlaczone do amplitunera sony str de-475[mam 5.0 chce 5.1:). Suba chce zbudowac nie ze wzgledu braku basu, CHCE GO WIECEJ xF. A o zeusach czytalem i czytalem pozniej zainteresowal mnie GDN 30/120 i tak przeczytalem wszystko o tym glosniku, i sie zdecydowalem na suba. Chcialem kupic gotowca ale pan w sklepie chcial mi dac voice krafta glosnik 25cm za 450 zl. wyszedlem ze sklepu zmartwiony :)) przyszedlem do domu, www.diyaudio.pl wkoncu mysle DLACZEGO JA NIE MOGE SAM CZEGOS ZBUDOWAC ?? taniej mnie to wyjdzie itp.itd ;))))))

tak wiem, bardzo uzekla was moja historia ;)) ale bede mogl tak mowic jak zbuduje narazie to tylko ... :))

napewno sie wyrozni poniewaz kolumny niedostaja odpowiedniej mocy wiec niepokazuja tego co naprawde potrafia...
teraz tylko niech ktos poda odpowiednia pojemnosc obudowy (z doswiadczenia) i mozesz zaczac skladac skrzynke

ja myslalem cos kolo 60-70L i nie wiem czy z b-r czy bez. Plyta to bedzie porazka ale moge dostac za darmo sklejke 20mm, a mdf za drogo mnie wyniesie :) Jak byl by ktos tak mily to mozna by odrazu podac wysokosc szerokosc itp . ;))

hej ziomeczki. Po tylu latach zalogowalem sie na to konto i czytam sobie teraz te smieszne rzeczy jakie kiedys pisalem.
Powiem wam ze panel Irka to strzal w 10. Gra po dziś dzień przez moje ręce przeszło już pare sub"ów" ale wzmacniacz został ten sam. Jeżeli Irek jeszcze sprzedaje takie rzeczy to gorąco polecam ; )

Powrót