• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

GDN-32-300-4-SS+Monacor SPH 165KEP+Vifa D20TD-05-06

Reakcji
31
Mam zamiar wykonać kolumny na wyżej wymienionych przetwornikach. Co sądzicie o tym zestawie? Oto linki do głośników
GDN :
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=359&vItemDB=itemdb
Monacor:
http://www.monacor.pl/catalogue-product.phtml?id=2079&Comp=0&Hier=6&MainKtg=62&SubKtg=512
Vifa:
http://www.akkus.com.pl/index.php?grupa=gl_szczegoly&firma=vifa&model=D20TD-05-06&lang=pl&dh=dt

Zwrotki(???) o to poproszę kogoś zforum ale do tego jeszcze długo czasu tzn.wykonanie obudowy(skomplikowana budowa-taki projekt wybrałem) myslę że aż z rok ale muszę wiedzieć jakie przetworniki zastosuję.

Do tego gdn to nie wiem co wybrać doradzcie. Załączam screeny z winsd z symulacji tego głosnika w bass reflex i zamknięte

Załączniki

• delay.gif
    delay.gif
    4.7 KB · Wyświetleń: 0
  • spl_203.gif
    spl_203.gif
    4.8 KB · Wyświetleń: 0
  • charakterystyka.gif
    charakterystyka.gif
    4.8 KB · Wyświetleń: 0
niskotonowiec nieco za niskiej klasy do takiego zestawu,
a ten monacor troszku drogi...
vifa też w mało okazyjnej cenie:)
Widze że sugerowałeś się kolorystyką głównie ;)

takero napisał:
niskotonowiec nieco za niskiej klasy do takiego zestawu,
a ten monacor troszku drogi...
vifa też w mało okazyjnej cenie:)
;)
Z tym monacorem masz racje-a masz coś tanszego w takiej kolorystyce i wysokim przenoszeniu przy takiej srednicy(7000Hz 165mm):)
a vifa-wiesz gdzie jest taniej?
Chyba ze masz jakąś tanszą propozycje wysokotonowca podobnej klasy.
STX-niestety-względy cenowe i kolorystyka dlatego tak nisko ale myślę że wystarczy.
Ale mój post miał również na celu odpowiedź na pytanie co do typu i objetości obudowy....;)

wiesz dla mnie to jest głupota takie kolumny. lepiej zób cos np na dwóch vifach m18wh + pl. Do tego można zrobić suba. Lecz słyszałem jak graja podobne vify i im basu niebrakuje. Jesli chciałbys taniej to mozna zrobic np na Visatonie al170+vifa. I do tego sub. Zawsze wyjdzie taniej. a takie duże kolumny niezawsze graja dobrze.

Taniej lgłosniki mozna dostać np u naszego kolegi z forum u gipsego temat jest widoczny w dziale off-topic.

[ Dodano: 2006-03-12, 17:16 ]
I jeszcze no niby ciągnie wysoko ale to moga byc tylko dane wyssane z palca jak z tym że monacor sprzedaje STXa za większą cene.

dj_zibi napisał:
lepiej zób cos np na dwóch vifach m18wh + pl. Do tego można zrobić suba.

Suba nie chcę a z tą vifa to przesadziłeś(za drogo) . Jak chcesz coś doradzić to może coś na temat tej obudowy?... lub sredniotonowca-czy znasz jakiś tańszy z żółta membrana dobrej jakości? Ja na przetworniki nie chcę wydać więcej niż 500 zł na kolumnę a najlepiej jakby było taniej. A kolumny mają być trójdrożne gdyż odudowa do nich to wymusza-patrz załącznik.

Załączniki

• 402240_1.jpg
    402240_1.jpg
    38.3 KB · Wyświetleń: 0
Ariel
Chcesz dobrze i nie tak strasznie drogo, z duza iloscia basu to zrob 2 way na jakims 20cm.
Np. m12wo, CA22RNX, i do tego jakas pozadna kopolka. No i masz zestaw pelna geba, z basem i pozadna srednica. Porownojac koszt konstr 3way wyjdzie cie podobnie a moze nawet i taniej.

No i jeszcze jedno stx zamiast focala - Boze.

tak to są LT ale ja chcę zrobić inaczej-ja ściagam z nich tylko wygląd(koncepcje?) a nie sposób budowy. Dlatego zacząłem tego posta bo chodzi mi o te wykresy ch-ki tzn. które lepsze ja jestem raczej za zamknięta obudową(80l) a nie wspomniana LT lub BR

Ariel616, charka to nie wszystko,charka nie zagra,zagra tylko głośnik.Wybór niskotonowca uważam za poniżej low-end.Widze że idziesz na ilośc a nie na jakość.To porazka na starcie.No chyba że liczy się tylko wygląd...

umberto napisał:
Ariel616, charka to nie wszystko,charka nie zagra,zagra tylko głośnik.Wybór niskotonowca uważam za poniżej low-end.

Zaproponuj coś lepszego w tej cenie. Mówisz low-end a gdn-27-300-4-ss chwalicie w projektach jak.... Masz lepszą propozycje od 26 33cm-z tego co widzisz na zdjęciu to mniejsze będzie złe. A tak poza tym to i tak będzie lepsze od ARN226

[ Dodano: 2006-03-12, 20:40 ]
borys napisał:
No i jeszcze jedno stx zamiast focala - Boze.

Przecież piszę że biorę tylko z tamtego projektu koncepcję obudowy a nie przetworniki(niestety ograniczenia kasowe)

borys napisał:
Ariel

Np. m12wo, CA22RNX, i do tego jakas pozadna kopolka.

Więcej danych proszę.... Ceny, zdjęcia(?) itp.

[ Dodano: 2006-03-12, 20:44 ]
umberto napisał:
Do takiej konstrukcji kłaniaja się głosniki z wyższych półek.Zainwestujesz 1000 zł w Ushera?

Nie! Brak kasy. Do takiej konstrukcji kłaniają sie głośniki z wyższe pólki-a inne odpadają??? Wrzuć na luz nie mam kasy tyle. Zaproponuj niskotonowca do 130zł.

Ariel616, zaglądnij sobie na akkusa,ceny jak na dłoni.Tylko troszkę wyższe niz u stx-a.Ponadto stronka firmy qba...

umberto napisał:
Ariel616, zaglądnij sobie na akkusa,ceny jak na dłoni.Tylko troszkę wyższe niz u stx-a.Ponadto stronka firmy qba...

Troszkę wyższe niż u stx???? 4 razy wyższe??? to ma być troszkę??? QBA tam też same drogie
a ja nie ma tyle kasy. Myślę że dobra obudowa do tego GDn 32 wtraz z tamtymi głośnikami Monacor i vifa stworzy niezłą kompozycję. Doradzcie coś taniego lub coś w sprawie tej obudowy..... Proszę...

Myślę że dobra obudowa do tego GDn 32 wtraz z tamtymi głośnikami Monacor i vifa stworzy niezłą kompozycję.
na jakiej podstawie tak twierdzisz ?
koloru membrany i wykresów ?:)
powiedz ile masz kasy na to ?

Jak dla mnie to rzut na zbyt głęboka wode.Nic Ci z tego nie wyjdzie.
A jeśli nie wierzysz moim słową to odpowiedz mi na pytanie:Jakim sprzętem dysponujesz w kwesti projektowania zestawów głosnikowych?O wiedze to nawet nie pytam...

chcesz tak samo albo podobnie jak te focale ale niemasz na to kasy... to po co sie za takiego cos zabierac ? ogolnie zycze Ci powodzenie ze zwrotka bo tego gdna pewnie bedzie trzeba nisko ciac ;]

vip napisał:
ogolnie zycze Ci powodzenie ze zwrotka bo tego gdna pewnie bedzie trzeba nisko ciac ;]

Będzie trzeba nisko ciąć ale resztą zajmię się monacor( w końcu to nisko średniotonowa jednostka)

Nie wiem czemu czepiacie się ale ja tylko obudowe sciągam. Ja nie mam zamiaru tworzyć hi-endu tylko normalnej klasy kolumny które będą lepsze niż eass300 i inne na TVM Acoustic

umberto napisał:
Jakim sprzętem dysponujesz w kwesti projektowania zestawów głosnikowych?O wiedze to nawet nie pytam...

Ja mam zamiar złożyć obudowy i dobrać z WASZĄ UPRZEJMĄ(!!!!) POMOCĄ głośniki a zwrotnice to już polecę komuś do zrobienia-pisałem już o tym na początku.
Obudowę mogę mniej więcej wyliczyć sam z małą waszą pomocą dlatego też rozpoczołem ten post(wybrać wykresy, ch-ki, closed vs BR itp.itd.)

Powrót