• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

GDS-17-80-4-SE

Reakcji
0
Słuchał już ktoś jego głośniczka?? potrzebuję zrobić małe monitorki i myślałem nad nim chodzi o to żeby głośnik był tani malutki i mniał dość dobrą skuteczność :) I mam pytanie czy ktoś by się podjoł zrobienie do niego zwrotnicy w 2D czyli ten głośnik + wysokotonowiec. a tak naprawdę dwóch zwrotnic ;) i ile by mnie to wyniosło?? A i w jaką go budę wstawić?? Bo do estradówek jeszcze bud nie obliczałem :)

lepiej daj 22 estradówkę...
chyba że priorytetem ma być wielkośc...
ale bez suba będzie ciężko...
estradówki oblicza się jak każdy inny głośnik :)

aa mnaiłem dodać że dopełnieniem będzie gdn-32-150-8-ss Czyli sub będzie ;) Chodzi mi o zestaw 2.1 z dość małymi satelitkami :)

To lepiej kup sobie Tonsil GD 10/20 , czyli inaczej glosniki samochodowe 10cm o oznaczeniu S1101 . Sa bardzo tanie i wielokrotnie lepsze od tych STXow, na dodatek przy odrobinie szczescia mozna takie wyrwac bardzo tanio na Allegro. Montowano jest tez o ile mnie pamiec nie myli w polonezach, wiec nie trudno je zdobyc.

No wiem chyba jakie to ale się boję że ja je wzmakiem zabije ;/ Ale na 100% będą lepsze?? Bo się boję inwestowac trochę w coś takiego że jak depnę to zaczne charczeć ;/ i jakie ona mają pasmo przenoszenia ?? te tonsile?? I w jakich rocznikach polonezów je montowano i czy z przodu czy z tyłu?? Bo jak podobno dobre są to może sobie do samochodu kupię. Dzieki za odp.

Do samochodu to mysle ze lepiej zaiwestowac w cos lepszego. Te Tonsilki sa lepsze od STXa chociazby dlatego ze ich pasmo przenoszenie siega niemal 20kHz, a tymczasem GDS-17-80 zagra max 5kHz, wiec bez wysokotonowca sie nie obejdzie, a ty z tego co widze chcialbys miec szerokoapasmowke dla obnizenia kosztow. Jesli boisz sie ze bedzie mial za mala moc to Tonsil robi dosc dobre 13cm i 16cm, ktore tez mozna dosc tanio kupic.

Wiesz pisałem wyrzej ze te satelitki będą 2D czyli ten stx planowałem + gwizdek też stx 150w 8cm. do basu mam suba tylko na samym basie się zyć nie da. Więc lepiej brać tonsila a nie stx??

Sorry nie wiem czemy nie zauwazylem wpisu o tweeterze. Jesli chcesz 2 way to co innego. Podaj konretny budzet jakim dysponujesz, a napewno cos dla ciebie dobierzemy.
Oczywiscie, ze zawsze bardziej warto brac Tonsila anizeli STXa, kwestia tylko na co kogo stac wiec nie zawsze mozemy sobie pozwolic na lepszy sprzet.

Czyli tak na same głośniki mam max 120zł niestety ;/ Chociaż wolał bym wydać ok 90 żeby na jakąś okleine było ;) obudowy zrobi mi znajomy stolarz za flaszkę :)

Budzet niestety bardzo marny, tu w gre wchodza albo jakies dobre szerokopasmowki albo za 120zl mozesz kupic glosniki na jakas standartowa konstrukcje na Teslach (zajrzyj do dzialu Konstrukcje) jednak pamietaj ze zwrotnice tez swoje kosztuja..

no tutaj nie licząc zwrotek :) zwrotki postatram się narazie jakieś z odzysku :) A jak nie to ile z zł sztuka to te 40 pln doskrobię na zwrotki. tak same głośniki do 100zł.

jak chcesz zrobić estradówki to w tym przedziale cenowym masz dwa głośniki

STX 22-120-4SE - tani duza moc przyzwoity SPL
ARZ - jeszcze tańszy jeszcze większy SPL - mała moc ale zato niekoniecznie trzeba dawać sopranówke.

ja bym jednak skłaniał się do STX'a moze niezagra tak ładnie jak ARZ ale przynajmniej się nie rozleci :) do tego tubke 8-150-8PJ zwrotke daj tylko w postaci filtra na GDWT np coś takiego 2,2uF+ 150uH+2,2uF do tego zarówka 24V 21wat podłączona na wejściu ( przed filtrem) a przednią szeregowo rezystor 8 ohm.

No i dokonałem wyboru :) Biorę stx :) Czyli podłaczać go bez zwrotki?? Tylko do wysokotonowca zwrotkę?? Ps. 24V 21watt to łopatologicznie rzecz biorąc taka jak w tylnich pozycyjnych w starze :D :)

hehehe najpierw nie zauważyłeś tego 2D heheh Czyżby jakiś przeciek alkocholu z mety że tak kiepsko widzisz <lol> hehe nie no świrki :)

niestety z tego STX'a tez basu bym się nie spodziewał :P juz taka uroda małych głośników z elkkimi membranami sztywnym zawieszeniem i małym X-max

bas to będe mnaił z suba i chyba starczy od niego bym chciał duzo średnich tonów i w miarę głosno ;)

Powrót