• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Gdzie kupię kondensatory do zwrotnicy

Reakcji
0
Witam,
Padł mi prawdopodobnie elektrolit w zwrotnicy kolumienki tylnej Jamo s 502, gra sam dół, wysokotonowy sprawdzilem podając mu sygnał za zwrotnicą i działa. Nie widać żeby był spuchnięty ale widzę w sieci że pojawiały się takie przypadki z frontowymi kolumnami.
Posprawdzałem też front i centralny jakie elektrolity tam siedzą i od razu chciałem kupić wszystkie na wymianę.
Front ( S 506) 10uF i 6,8uF /100V 105st. C + jakiś malutki chyba ceramiczny (ale jego pewnie można sobie darować).
Tył (s 502) 33uF i 2,2uF /100V 105st. C
centralny (s 500) 33uF i 3,3uF /100V 105st. C

Poczytałem że lepsze foliowe i we frontach jest szansa na takie (większa płytka i więcej miejsca) ale już tył i centralna nie ma na to miejsca więc nie chcę kombinować i wole dać elektrolity.
Problem mam ze znalezieniem tych wszystkich wartości z jednego źródła, wiem że muszą być bipolarne i nie na mniejsze napięcie.
Patrzyłem na stronie STX ale tam brak 33uF.
Patrzyłem tez grelton i tam w sumie elektrolity wszystkie by się odhaczyły ale znowu napięcia są podane VAC 35V, VDC 100V, nie wiem czy fabryczne oznaczenie na moich kondensatorach w zwrotnicy (100V) odnosi się do AC czy DC ale pewnie AC skoro do takiego napiecia są przystosowane.

Gdzie zaopatrujecie się w takie elementy?

Powrót