• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Gdzie zamieścić głośnik??

Reakcji
0
Chodzi mi konkretnie o to czym się różni zamieszczenie głośnika pod spodem obudowy a normalnym z boku??

zalezy jakiego glosnika... zalezy od pomieszczenia...poproboj sam to bedziesz wiedzial...bardzo duzo w tym przpadku zalezy od pomieszczenia i podlogi

U mnie to rozwiazanie sprawdzilo sie w malym pokoju, bas byl bardziej rownomierny na srodku i przy scianach. Wydaje mi sie ze to rozwiazanie nadaje sie do trudnych pomieszczen, gdy w srodku pokoju wystepuje prawie calkowity zanik basu. Najlepiej samemu wyprobowac.

Ja jednak wole "normalne" umiejscowienie głośnika,
może to kwestia gustu, albo tego że nie miałem stożka pod
głośnikiem, ale jakoś zmienia się charakter grania nieco...

umiejscowienie glosnika ma duze znaczenie chociaz jezeli wezmiemy pod uwage bezkierunkowosc czestotliwosci ponizej 80 hz to moglo by sie wydawac inaczej
sprawa jest jednak dosyc prosta i ja projektujac subisko kieruja sie taka zasada

jezeli subwoofer bedzie stał w miejscu w kotrym z bokow nie beda zaslanialy go sciany meble ani inne powierzchnie pionowe warto glosnik dac w podloge bas stanie sie wtedy bardziej wyrownany troszke zmieknie
w malych pomieszczeniach gdzie subik jest w rogu lepiej dac glosnik do przodu

powstaje kolejna sprawa co z kanalem br ja prawie zawsze starma sie wyprowadzic go albo w tył albo w podloge czasami stroje go kilka herzow nizej co poprzez odpowiednie zblizenie do sciany i wsparcie scian moze zaowocowac przyrostem taknki miesniowej basu ;)

w przypadku obudow zamknietych powino sie kierowac glosnik do przodu w strone sluchacza

kiedsy w jedym projekcie kanal i glosnik skierowalem w strone sciany bas byl naprawde potezny ale powstaly lekkie podbicie a co za tym dzie stracil on na swojej neutralnosci

[ Dodano: 2006-02-17, 14:02 ]
ps stozek pod glosnikiem i sam glosnik skierowany w podloge daje naprawde duza roznice

Powrót