• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Generator funkcyjny DDS - jaki?

Reakcji
5
Witam,

ostatnio mnie naszło i w sumie mam trochę dodatkowej gotówki więc postanowiłem kupić jakiś generator, jak wiadomo dobre generatory są cholernie drogie dlatego trzeba coś wybrać pomiędzy - szukam generatora cyfrowego czyli DDS, dlaczego? Taki kaprys po prostu i raczej na pewno go nie zmienię :)

Do czego ma służyć? W sumie do wszystkiego do czego się przyda, jestem amatorem więc konkretnego zastosowania jak np. do mojej roboty to nie ma - raczej hobbystycznie tylko.

W danej chwili jestem skłonny na:
http://allegro.pl/generator-utg9020d-20mhz-okazja-nr-kat-21373-i2216998463.html

Dlaczego? Mogę go mieć od ręki i z tego co wyczytałem w internecie jest to w miarę dobry generator - górna granica może nie powala ale w takiej cenie ciężko znaleźć lepszy generator DDS plus mój oscyloskop ma "tylko" 2x 100 MHz więc też nie przesadzajmy bo i tak nie mam pomysłu gdzie miałbym chociaż te 50 MHz wykorzystać w generatorze.

Co do ceny to niech będzie coś koło ceny generatora którego podałem.

Generator wygląda ok. Niby 14bit rozdzielczości ciekawe ile z tego jest faktycznie.

Powrót