• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Generator przebiegów o amplitudzie 5,4V

Status
Ten wątek został zamknięty.
Tak więc witam po krótkiej przerwie.

Na chwilę obecną zmajstrowałem coś takiego jak na rysunku z załącznika (sam generator i wzmacniacz napięcia). Generator zaczerpnąłem z jakiejś strony, na której jest on opisany i z tego wynika że działa. Jest też pokazany przebieg wyjściowy. Drugi człon to wzmacniacz od SP7LZA.

Ten kondensator (22uF) między generatorem i wzmacniaczem ma być bipolarny czy może być zwykły, tak włączony jak na schemacie ? (albo odwrotnie). Napięcie wyjściowe będzie się regulować za pomocą tego pr-ka pod tranzystorem ? (btw - mogę użyć zwykłego NPN typu BC546 ?)

I pytanie do SP7LZA - projektowałeś ten wzmacniacz napięcia na wzmocnienie ~4,5x ?

Załączniki

• gen_tr.JPG
    gen_tr.JPG
    42.1 KB · Wyświetleń: 0
Ten kondensator (22uF) między generatorem i wzmacniaczem ma być bipolarny czy może być zwykły, tak włączony jak na schemacie ? (albo odwrotnie).

najpewniej wstawić szeregowo dwa elektrolity plusami do siebie.
Napięcie wyjściowe będzie się regulować za pomocą tego pr-ka pod tranzystorem ? (btw - mogę użyć zwykłego NPN typu BC546 ?)

w ten sposób włączony peerek nic Ci nie będzie regulował prócz prądu i spalisz tranzystor, ten tranzystor może być. wzmocnienie na tamtym schemacie nie było dobierane.

Wesołych Świąt Wszystkim!

w ten sposób włączony peerek nic Ci nie będzie regulował prócz prądu i spalisz tranzystor

Więc jak musiałbym to zrobić ? (zamiast pr'ka wstawie z powrotem ten rezystor 1k). Ja liczyłem wzmocnienie i wyszło że tam jest teraz 4,5x. Może prościej będzie jak wstawie zamiast tego rezystora w sprzężeniu wzmacniacza pr-ek i nim będę regulował wzmocnienie ?

Ten tranzystor nie jest Ci do niczego potrzebny tak samo jak kondensator sprzegajacy.

Widze panowie ze gadacie ze soba jak slepy z gluchym :) Wesolego jajka :)

Mam nadzieje ze leiej od elektroniki idzie wam malowanie pisanek :)

Widze panowie ze gadacie ze soba jak slepy z gluchym :)

Nie ma to jak fachowa ocena sytuacji :)

A tak na poważnie to przerobiłem ten generator. Teraz wygląda tak (załącznik). O to chodziło ? Może być ta regulacja napięcia wyjściowego na regulacji wzmocnienia ?

I co z zasilaniem tego układu ? Musi być symetryczne ?

Załączniki

• gen_tr.JPG
    gen_tr.JPG
    36.4 KB · Wyświetleń: 0
Ten tranzystor nie jest Ci do niczego potrzebny tak samo jak kondensator sprzegajacy.

Proszę więcej konkretów , a nie tylko "nie" bo "nie" a uzasadnienie? - do czego tu się odnieść, a założenia układu? - zasilenie +12V ?

Każdy kiedyś zaczynał, Ty też

Kiedyś nie było internetu i takich for jak to ! Więc nie przesadzaj teraz masz dostęp do wszystkiego.

---------- Post dodany o 14:29 ---------- Poprzedni post o 14:25 ----------

Proszę więcej konkretów , a nie tylko "nie" bo "nie" a uzasadnienie? - do czego tu się odnieść, a założenia układu? - zasilenie +12V ?

Eee... Nie do końca rozumiem o czym mówisz.

Ja też :)

co z zasilaniem tego układu ? Musi być symetryczne ?

Normalnie ręce opadają aż do ziemi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót