• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Geometria - spisek ? :>

• Autor wątku Autor wątku rs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

rs

Reakcji
0
Wytlumaczy to ktos ? :)
aad.gif

Tak
sprawa jest prosta
zobacz pod jakim katem stykaja sie na przeciw prostokatnej zielony i czerwony trojkat w pierwszym przypadku a potem w drogim ....

to bardzo proste.
To nie są takie same trójkąty, ba!! to nie są w ogóle trójkąty (chodzi mi oczywiście o połączone elementy)
Nie zwracaj uwagi na jasnozielony obiekt i brązowy.
rys 1.
popatrz na zielony trójkąt u góry: ma on wys. 2 kratki a dł 5 kratek.
czerwony trójkąt ma wys. 3 ratki i dł. 8 kratek.
Rys 2
czerwony trójkąt jest na miejscu zielonego: ale spójrz na doł. obrazku na 1. analogicznie w 2 punkcie powinny boki trójkąta czarwonego przechodzić równiutko tak jak na 1 rysunku przez przecięcie się kratki. tak nie jest. 1 trójkąt jest wklęsły (mówię trójkąt ale to jest czworokąt), a drugi wypukły !!! i to złudznie optyczne. Nie martwcie się takie coś jest w matematyce niemożliwe

Załączniki

• tr.gif
    tr.gif
    19.2 KB · Wyświetleń: 0
odrysowalem na papierze dokladnie te elementy i podczas skladania taki sam "krzak" wychodzi, ale mam pawnosc ze nie mam zadnych wkleslych czy wypuklych lini, bo wsystko od linijki rysowane i dobrze wyciete...

To duże (w obuy przypadkach) to nie trójkąty, ale prostokąty. Można to zobaczyć na dwa sposoby:
1. Przyłożyć łepek do monitora i spojrzeć pod kątem na przeciwprostokątne dużych "trójkątów" i widać, że nie są to linie proste.
2. Urucuhomić ten obrazek w paincie. Wybrać opcję rysowania linii prostej. Zaczepić linię na dolnym rogu "trójkąta", drugi jej koniec umieścić na górnym rogu i też można zobaczyć, że linie się nie pokrywają (ta paintowa jest na pewno prosta).

Jeśli chodzi o zagadki to jedna szczególnie dla nie jest nie do rozgryzienia. Już dawno dałem sobie spokój, ale co jakiś czas mi się przypomina i brakuje mi potencjału szarokomórkowego żeby ją rozwiązać. Oto ona:
"Oto króciutka zagadka o rolniku, który posadził 10 drzewek... Posadził je jednak w pięciu rzędach po cztery drzewka... Jak to możliwe?"
Ktoś zna odpowiedź?

to jest stare :-P

Wszystko robimy w myślach, bo nie będzie efektu zaskoczenia.

No i nie pomyl sie w liczeniu!!!

Wybierz sobie cyfre od 1 do 9.

Pomnóż ją przez 9.

Jeżeli wyjdzie Ci liczba dwucyfrowa dodaj do siebie te cyfry.

Odejmij od otrzymanej liczby 5.

Każdej cyfrze przyporzadkowana jest litera:
1-A, 2-B, 3-C, 4-D, 5-E, itd.

Masz już swoją literkę?

Teraz bez większego namysłu wybierz państwo na tą literę.

Na trzecią literę państwa wybierz kolor.

Na druga literę koloru wybierz kwiat..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Pomyśl teraz nad swoim wynikiem i pamiętaj!!!!.....

.
.
.
.
...... że w Danii nie ma niebieskich Irysow!!!!!!!!
:-DDDDD

Matka jest o 21 lat starsza od swojego dziecka. Za 6 lat dziecko będzie 5 razy młodsze od matki. Gdzie jest ojciec?

Chomik , to było wiadome że każdy tutaj wybierze Danie, tymbardziej że teraz zamawiamy Duńskie głosniki:]

zobaczymy czy ktoś to zgadnie.... odp możecie słać mi na priva.... to zagadka jaką mi nauczyciel gegry zadał :P dobra do rzeczy:

"Gdy wypowiesz moje imię (nazwe) już mnie nie ma"
o co lub kogo chodzi ???

GL & HF :D

pozdro

Powrót