• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

glosniki 165mm pod radio

Reakcji
0
Witam.

Na ktore glosniki z wymienionych powinienem sie zdecydowac? Bed graly pod radiem Kenwood KDC-W3037 zainstalowane w drzwiach przednich (miejmy nadzieje wyciszonych):

MAGNAT POWER PLUS 216 80W 91dB za 159zl

czy

Blaupunkt VELOCITY V6 Vantage 55W 92dB za 175zl

Zalezy mi na ladnej czystej barwie w calym zakresie i pracyzyjnym basie. Po przeczytaniu kilku wypowiedzi wole zestaw odseparowany ze zwrotnicami. Wybor mialem niewieli ze wzgledu na glebokosc instalacji 59mm, informacja zaczerpnieta zblaupunkt car configurator

Wszelkie opinie mile widziane :mrgreen:

szukaj slabych glosnikow z lekka membrana i to najlepiej papierowa.
co do montazu to od czego sa pierscienie dystansowe

Weź GMS 960 - Głośniki które jeszcze jakieś kilka tygodni temu były po 135zł teraz troszke drożej ale warto się nimi zainteresować!

http://www.allegro.pl/item240512493_gms_960_hi_end_zestaw_midwoofer_165mm_tweeter_vat.html

a Tutaj za
http://www.gms.pl/sklep011/index.php?a=opis&k=0&id=76

Parametry:
Pasmo: 50 -25 000Hz
Skuteczność: 91dB/W/m
Moc maksymalna: 110W
Moc znamionowa: 40W
Srednica Midwoofera: 165mm
Głębokość montażowa 66mm
Waga zestawu brutto: 3,30kg

Zestawik na prawdę solidny jak za takie śmieszne pieniądze !

Słuchałem i mi się podobały oczywiście jak na tą cenę. Z reszta jest troszkę opinii na temat
tych głośników i są pozytywne. Sa one dobra alternatywa dla Phonocar'ów Y, Blaupunkt'ów
GTc/x i Magnatów.

To jest ocena subiektywna :smile: Ale naprawdę ładnie grają te gms'y.

były takie fajne tonsile samochodowe, grają całkiem przyjemnie - bas o niebo lepszy jak z większości głośników w tym rozmiarze przeznaczonych pod radio, środek fajny , góra też przyjazna. Gdy paru znajomych posłuchało ich w lanosie pytali gdzie sub jest :)
Może nie mają finezyjnych maskownic i srebnych membran , ale chyba nie o to chodzi tutaj.

Ok. Z tego co wyczytalem i z rady kolegi Pawla S. wnioskuje ze jest mi potrzebne cos z lekka membrana. Mniej wiecej lekka membrana bedzie oznaczac duza skutecznosc np 93db.

Tak wiec w tym momencie zastanawiam sie miedzy Blaupunkt Velocity V6 (pomylilem sie wczesniej, maja 91db) a Hertz DSK 165. Do Hertzow musialbym dolozyc troche ale 93dB bym mial i wiecej z radia sie wyciagnie.

Fak nie ma co oczekiwac super basu z tego dlatego odpowiedzcie mi jak sie sa wysokie tony tweeterow z tych zestawow. Nie chce zeby piszczaly az mnie beda uszy bolec. Oczekiwalbym przyjemnych miekkich tonow.

Sklaniam sie w kierunku tych Hertzow ze wzgledu na skutecznosc ale ktore z tych dwoch wy byscie zaproponowali.

Ja zestaw Hertz DSK 165 osobiscie slyszalem i bardzo dobrze gra. W wygluszonych drzwiach nawet bas mocny, ale i przyjemny. Co do wysokich tonow, to w tej klasie Hertza sa bardzo dokladne, ale przy wiekszych glosnosciach troche za ostre. Ja osobiscie jestem wielkim zwolennikiem tej firmy, wiec polecam.

wiciu.o napisał:
Do Hertzow musialbym dolozyc troche ale 93dB bym mial
:lol: chyba z odleglosci 0,5m

wiciu.o napisał:
odpowiedzcie mi jak sie sa wysokie tony tweeterow z tych zestawow. Nie chce zeby piszczaly az mnie beda uszy bolec. Oczekiwalbym przyjemnych miekkich tonow.
niestety w zestawach do nawet 500zl niema dobrej wysokotonowki - sam sie przekonalem :neutral:
calkiem rozsadnym wyborem wlasnie ze wzgledu na wysokotonowke jest Helix http://allegro.pl/item231047121_helix_dark_blue_62_1_kielce_sklep_2_x_gratis.html
szkoda ze moj braciszek kupil GZ i zmarnowal 399zl :cry:

alpine spe-17cs. 35 rms. pod radio ok. słuchałem w sklepie i grały nie najgorzej. ale cena :sad:

Pawel S. napisał:
niestety w zestawach do nawet 500zl niema dobrej wysokotonowki - sam sie przekonalem :neutral:

Da się to załatwić, Rainbow, Soundstream są jak za tą kasę bardzo ok moim zdaniem.

Powrót