• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Gorace trafo

Reakcji
0
Mam wzmacniacz janka, do tego transformator (nie toroidalny) 390W 2x39V.
Sub gra mi na nim prawie 3h i trafo jest takie gorace ze nie mozna na wiecej niz 10 sekund dotknac go wierzchnia strona dloni... Co moze byc tego przyczyna?
Mierzylem niedawno prad spoczynkowy i wyszlo około 0.12A (około, poniewaz moj miernik zbiera sie chyba 20 sekund), ale byl to powtarzany wynik.
Co o tym myslicie?

a grzeje sie bez wzmacniacza albo bez wysterowania? I ile pobiera wtedy pradu?

Wiec tak, bez wystarowania za filtrem i prostownikiem pobiera na obu liniach 0.01-0.02A (miernik cienki to sie wacha).

Bez wzmacniacza ale z zasilaczem sie grzeje, esh0 mowi ze to zle polaczone uzwojenia i rdzen sie smazy, tylko ze nie wie jak sprawdzic dobre polaczenie. Ktos ma jakies propozycje?

Trafo ma 7 pinów na uzwojeniu wtornym, zmierzylem napiecia kazdego z kazdym pinem, wynik jest taki:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fkn30i8el6i3nnpc.html

Wiec?

Tanner twoje trafo pochodzi na 100% ze zdemontowanego jakiegoś wzmacniacza który pobierał 390W z sieci.Oczywiście wiesz o tym że to ile wzmacniacz pobiera W z sieci nie znaczy że takie ma trafo.Podaj markę wzmacniacza i model z jakiego było wymontowane.Nie zdziw się jak trafo to ma góra 200W.

Ja kupiłem je na allegro jako właśnie takie :)
Sprawdziłem - dawało takie napięcia, pochodziło ze wzmacniacza o takim właśnie poborze mocy więć oceniłem że ma tyle mocy.
To był jakiś technics, tylko nie pamiętam jaki ...

hmmm......mam nadzieje ze z moim niebedzie takich cyrków,wzmak pobór mocy 400 W,mam nadzieje ze ma conajmniej 300 W bo tyle mi trzeba.

tsior pisąłem ci ja sam w moim wzmacniaczu mam trafko z jakiegos pionera chyba miało poboru 500-550W chyba a chodza pod nim dwa wzmacniacze holton wersja 100W i jest mocno naprawde mocno ciepłe!!

I jeszcze mam pytanie czy jak kupiłem trafo unitra zatra 200W to ono ma te 200W???

Eee no ale ono mi sie cholernie grzeje nawet jak nie mam podlaczonego wzmaka tylko sam mostek i kondensatory... wiec to raczej nie kwestia mocy...

odłącz trafo i sprawdź ile pobiera samo trafo - ja bym się tym nie przejmował - izolacja powinna wytrzymac 100 stopni a tyle to ono niema.

Oki, sprawdze jak wroce ze szkoly. Hmm, tylko ze ono bedzie pracowac w hermetycznej komorze... wewnatrz skrzyni suba.. Wiec nie wiem sprawa bedzie tam wygladala :)
Na toroidy.pl za 2x42V 400W chca 90zł, wiec chyba zrobie tak ze to sprzedam na allegro, doplace parenascie zlotych i kupie nowego toroida :) Good idea? :)

Miałem kiedyś podobny problem z trafem toroidalnym, okazało się, że było zwarcie na uzwojeniu pierwotnym. Bez obciążenia brzęczał i grzał się, odwinąłem uzwojenie wtórne i nadal to samo. Miałem na stanie drut, więc nawinąłem nowe uzwojenie pierwotne (2 tygodnie roboty :) i przestał buczeć. Z przewijaniem zwykłego jest mniej problemów, ale zasadniczo lepiej kupić nowy.
Co do wyższości toroida nad zwykłym o tej samej mocy, to ma mniejsze rozmiary, emituje mniej zakłócen i chyba ma większą sprawność, więc jest lepszy.

No to nic, sprzedam to moje, powinno dobrze pujsc bo ma jeszcze tam jakies inne napiecia niz te 39V, a kupie toroida :) I tak dostalem awarii wzmaka i jestem uziemiony na 2-3 tyg :]

ventor, hmm, moje nie brzeczy... a czy grzeje sie bez filtra to sprawdze jeszcze ;)

Też mam trafo od jakiegoś technicsa, na oko coś kolo 100-150VA 2x29V i na biegu jałowym również się grzeje. Na elektrodzie był chyba temat o taki trafach, japońcy pewnie oszczędzali na miedzi i wypuszczali właśnie takie grzejące się dziwadła. Póki trafo nie zacznie śmierdzieć nie ma co się obawiać, one tak mają ;) Co ciekawe, trafo miało na obudowie dwa termistory :D lepiej przyciąć na miedzi i dać zabezpieczenie termiczne, taniej wyjdzie niż trafo większej mocy ;)

moje trafo sieciowe jest letnie przy cichym sluchaniu muzyki
letnie=leciutko cieplejsze niz moja dłon...

A jak masz to trafo umocowane? - o ile w ogóle :P
Bo może elementy mocujące + ewentyalnie jakiś ekran albo coś, tworzą zwój zwarty i przez to się grzeje.

Powrót