• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Gramofon ! Czy warto ?

Reakcji
0
Witam

Aktualnie moim systemem jest komputer , wzmacniacz sony 550es a do niego podpięte monitory DIY-Usher 9950-20 i 18 AWX. Zastanawiam się nad rozpoczęciem przygody z gramofonem . Z tego co się orientuję reprezentuje on zupełnie inną kulturę dźwięku. Chciałbym wzbogacić swój system o wzmacniacz lampowy i gramofon . Rozumiem że wiąże się to z dość sporymi kosztami i moje pytanie czy w dzisiejszych czasach coś takiego ma sens ? Niestety nie miałem okazji odsłuchu takiego zestawu więc celowałbym pod jak najtańszy lecz priorytetem jest to aby było tanio lecz sensownie/przyzwoicie jakościowo . Ile na dzień dzisiejszy trzeba przeznaczyć na przyzwoity gramofon i wzmacniacz lampowy ( taki który może zagrać odrobinę głośniej a nie tylko grać w tle ) Oczywiście mówię o sprzęcie używanym. Dodam że aktualnie szukam nowych gatunków/wykonawców którzy by mi się spodobali . Do dzisiaj głównie słucham Rapu i muzyki elektronicznej . Sądzę że pierwszymi winylami jakie bym zakupił była by nowa płyta Snoop Liona lub Majora Lazera ;)

Z góry dziękuję za rady ;)

Nie gniewaj się, nie osądzam Twoich gustów muzycznych, ale w tych gatunkach nie sądzę żebyś odczuł jakąś zasadniczą różnicę. Gdybyś jednak chciał spróbować to korzystaj z forów z zakładkami analogowymi, na tym forum nacisk położony jest na zagadnienia akustyki i elektroniki.

Staram się poszerzać swoje upodobania muzyczne . Jak już pisałem cały czas szukam nowych wykonawców/gatunków wpadających w moje ucho i muszę przyznać że odkrywam wiele ciekawych . A co do odczuwania różnicy na komputerze przy pomocy odtwarzacza foobar 2000 różnicę pomiędzy 320 a FLAC (~1000 kbp/s) odczuwam i to bardzo znacznie więc pomyślałem że równie sporą różnicę odczuję pomiędzy FLAC a winylem :) Stwierdziłem że na początek zainteresuję się samym gramofonem ponieważ mogę go podłączyć pod aktualny wzmacniacz ( wejscie PHONO ) .

Konkretnie myślałem o około 500-600 zł za gramofon używany firmy DUAL bądź Technics ( wyczytałem że są dobre )

Nie będę odkrywczy, ale jeśli planujesz wydać tyle na gramofon, weź pod uwagę wydatek na nową wkładkę. Szansa że oryginalna będzie dobra z igłą w dobrym stanie jest niska. Lepiej wydać na gramofon 350-400 zł, kupić wkładkę za resztę kasy. Gramofon tylko kręci, a wkładka gra, więc nawet jak wydasz całą kasę na firmowy gramofon z kiepską wkładką nie będziesz zadowolony. Ja posiadam wiekową Unitrę G-8010 w niezłym stanie którą znalazłem na strychu, wymieniłem tylko wkładkę na AT95 i kilka elementów w środku i jako tako gra - jestem zadowolony ;)

Ehh chyba jednak troszkę ochłonąłem i dam sobie z tym spokój... Lepiej pomyślę nad odtwarzaczem cd...

Nad dobrym dac'iem pomyśl skoro masz flacki, po co się pchać w cd chyba że lubisz jak ci się coś kręci i płyty kupujesz w postaci tłoczonych krążków , choć ja i takie pognalem w kartonie do piwnicy

ale DAC z tego co wiem zmienia sygnal z cyfrowego na analogowy a przecież wzmacniacz już to robi...

Dan nostromo 3, czy 4. To już fajny rodzimy DAC 3ki używane bywają na allegro od 250-350zł.
Ale pamiętaj bez ultra drogiego, złoconego Kabla USB to nie zagra... ;)

EDIT:
Ale zaczekaj, ja modułach do DIY się zbytnio nie znam, a zapewne jest sporo lepszych DACów do samodzielnej instalacji niż ten, o którym ja wspomniałem. Zaraz ktoś coś Ci poleci:)

Dac na potęgę to na AS robią. Mi jednak ze względu na funkcjonalność dostał się dac magic, teraz można już pewnie dużo taniej kupić

DAC Magic (Plus) to już wyższa klasa - osobiście polecam karty EMU 0202 / 0204 / 0404 ponieważ ich DAC jest świetny na swoją cenę i nie mają po prostu żadnej konkurencji cenowej.

Z tanich miałem okazje tylko z prodigy cube, po rca całkiem ok ale wyjście słuchawkowe bym sobie darowal

Było o gramofonie, ale jakiż on ma sens, jak większość muzyki od dawna podczas tworzenia i tak przechodzi przez komputer?

Nie na temat...

Jeśli masz SPDIF, to można zrobić przykładowo na CS4334 + coś co zmieni SPDIF na I2S, jak sobie wpiszesz nazwę układu, to w necie są rozwiązania. Z tym układem miałem do czynienia i nie byłem zawiedziony, ale to może dlatego, że nie jestem prawdziwym audiofilem ("brak wiary w kable").

Powrót