• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Gramofon>>>Komputer

Reakcji
0
Posiadam gramofon Unitra Fonica Servo Photoelectronic Regulation System GS-431. Posiada on wyjście din na kabelku więc można go od razu wpiąć do wzmacniacza. Chciałbym podłączyć mój garmofon do komputera, do karty dźwiękowej i przegrać na twardy dysk stare płyty. Czy wystarczy po prostu zastosować jakąś przejściówke jack/din? Na karcie dźwiękowej mam trzy wejścia/wyjścia jack 3,5 oczywiście. Czy może musze zrobić obwód gramofon-wzmacniacz-komputer? Jak to powinno wyglądać?

Z góry thx,
Mike_M2 (-:

podepnij go bezpośrednio w kartę dzwiękową pod line-in lub ostatecznie mic i posłuż sie odpowiednim programem do zapisywania muzyki.

[ Dodano: 2005-08-17, 23:36 ]
Mike_M2, przemyślałem to co napisałem, i może lepiej niech sie ktoś jeszcze wypowie bo nie koniecznie mi sie mój pomysł podoba..
choć pewnie dobrze kombinuję..

Jak sprawidzić jaką mam wkładke? Troszke mnie podbudowałeś tym układem PETERS, ale w końcy kiedyś trzeba zacząć, ja właśnie to robię:/ A tak wogóle to na czym polega ten układ?

Mike_M2

Jak sprawdzić?? No jak masz kabel to podłączasz do wzmacniacza i sprawdzasz czy masz normalny dzwięk taki jaki powinieneś. Jak nie to musisz sygnał przepuścić przez ten układ, niepamiętam jak on się nazywa, raz go widziałem w EP czy EDW - poszukaj na elektrodzie, napewno powinno coś być.

jeśli nie masz przedwzmacniacza z korekcją, to możesz nagrać tak jak leci, a potem ewentualnie to poprawić. Możesz to zrobić w Audacity korekcją graficzną, masz tam do wyboru różne krzywe korekcji, w tym np. RIAA.

Powrót