• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Granie do pokoju 17m2 - używane?

to ze "midrange" przetwarza szersze pasmo w dol to nie oznacza ze jest automatycznie gosnikiem sredniotonowym
jakby ta kopulka miala 50mm to bym zrozumial
ale stosowanie 25 i 19mm kopulki jest dla mnie tym samym co te fenixy

Nie wazne gdzie przypadaja podzialy, jesli kazdy z glosnikow odtwarza inne pasmo to konstrukcja jest 3 drozna. To czy kopulka gra od 400hz czy 4000zhz nie ma zadnego znaczenia w tym przypadku.

Ps. Fenixy to jedne z najgorszy produktow tonsila jakie dane mi bylo slyszec.

---------- Post dodany o 00:41 ---------- Poprzedni post o 00:36 ----------

A co samego Cantona to podzialy w tym monitorze przypadaja na 900 Hz 4500 Hz. Dalej dla Ciebie to beda dwudrozne?

900hz na 1" tania kopulke? czy ty sam wogole w to wierzysz?

Brniesz zaparte w temat, ktorego nie znasz. Sredniotonowa kopulka Canton'a ma 28mm, a nie jeden cal. W modelu GLX 200 pracuje od 900hz. Choc bywaly nawet konstrukcje z 28mm kopulka pracujaca od 800hz.

Starsze modele GLE z poczatku lat 80 mialy kopulki 30mm, ktore pracowaly od 800hz, posiadaly filtrowanie 20/28 db na oktawe.

Myslisz, ze nieduze kopulki, mogace pracowac w pasmie sredniotonowym dopiero teraz sa dostepne na rynku? Niemcy robili to ponad 30 lat temu. Poza tym to wcale nie byly tanie glosniki, tylko dosc mocno zaawansowany sprzet. Canton to nie byla jakas firemka pitu pitu, ktora dlubala glosniki dla biedoty. http://wegavision.pytalhost.com/cantonCA/ moze to Ci zobrazuje potencjal tej firmy.

znam firme i wiem ze to dobre glosniki...
ale taki zabieg dla mnie jest bez sensu
ale skoro twierdzisz ze ma stroma filtracje to niech ci bedzie..

chwile wyzej ktos pokazywal podobne monitory ale na lepszym wooferze...
tam ci basu brakowalo a tu nagle sie podoba?

licytuj zanim i to ci przepadnie

arcusy ktore zostaly juz sprzedane

---------- Post dodany o 10:02 ---------- Poprzedni post o 10:01 ----------

cantony tez juz poszly

CV nigdy nie byl i raczej nie bedzie hi-endem
basowce maja fajne, ale reszta taka sobie

jak chcesz duzo basu i masz miejsce na to to sobie wez

W CA ceni się tą firmę. Chyba je wezmę, bo cicho bez muzyki. Potem najwyżej jak mi się odwidzą pójdą dalej w świat i będziemy szukać czegoś innego. Jaką one mają moc RMS?

---------- Post dodany o 22:35 ---------- Poprzedni post o 22:29 ----------

Jaki dobrać do nich wzmacniacz?

to ty chyba nie slyszales sprzetu car audio tej firmy
a konkretnie glosnikow vega 84, 104 czy 124
dostepne sa w wersji standardowej jak i dwu cewkowej
od prawie 10 lat uwazane za jedne z najlepszych

Powrót