• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

GROUND ZERO GZRW 30SPL + wzmacniacz

Reakcji
0
Witam, jestem nowy na forum więc witam x2. do rzeczy.
Planuje wydać 650 zł na w/w suba ze skrzynią http://allegro.pl/show_item.php?item=1213138701
Generalnie chodzi o to, że na wzmacniacz zostaje mi 450 zł. słucham propozycji co by za tą kwote najlepiej napędziło tego potworka. Generanie myślałem, aby podłaczyć ten głośnik pod monoblocka który by dał nawięcej watów w 1ohm. proszę aby obyło się bez komentarzy, tak mam bmw i chce zeby bas w srodku drapał mnie po jajkach. zestaw przedni gra bardzo fajnie i głośno więc nie potrzeba go wymieniać radyjko jakie posiadam to alpine. Także potrzebny mi jest sub+wzmachol, efekt? Taki aby bas mnie gniótł w środku. koledzy podłączali jakieś smieszne jbl-ki, pionki itp. ale to nie było to, w sensie pionek bodajże 25cm bardzo mały nawet miło mruczał ale chce żeby efekt był razy 5 jeszcze.
pozdrawiam !
i nie jestem wśiokiem który ma bmw i chce żeby wszyscy go słyszeli ... po prostu chce pobawić się jakimś mocniejszy sprzętem ...

ps: ten wzmacniacz w komplecie na aukcji jest za drogi, potrzebuje alternatywy.

wiem ale to jest chwilowe rozwiązanie, dozbieram kasy i kupuje mocniejszy piecyk.
Wiem jestem w gorącej wodzie kąpany no alee :) ) a Tobie jak sie sprawuje ten gz 30 spl ? różni się czymś ten głosnik od gzrw 30 spl ??

to jest ten sam glosnik, tylko napisalem w skrócie.
Przecież GZRW oznacza nic innego jak GroundZeroRadioactiveWoofer.

Sprzedałem go dwa tyg temu, ale nie powiem, Vectre B w sedanie roznosił jeżeli o to chodzi :) Jednak przeszło mi to łupanie. Będzie kulturalne CA stawiające na jakość.

no widzisz, jestem tobą w przeszłości ;) nie mam zamiaru przeciążać wzmaka i sie modlić żeby mi padł zaraz, więc podłączał bym na 2 ohmy. ale
widze, że dla 2 ohm są dwa kanały po 330 wat a dla 4 jest 600 dla 1 kanału hymm...
A jakieś inne rozwiązanie ?

Ale ten wzmacniacz w mostku pracował na 1 ohm. Przecież GZRW 30SPL ma dwie cewki po 2ohm, więc powinieneś mieć albo przynajmniej 1kW w 4 ohm, albo 1ohm. A ten teoretycznie może oddać 2400W przy 1 ohm, ale praktycznie jest w stanie oddać 1kW i nie spalić się przez dłuższy okres czasu. 2400W oddaje ale przez parę minut, potem się pali - jednorazowo wykorzystują je na jakieś dbDragi.

Powiem Ci, ze nic innego nie znajdziesz w tych pieniądzach.

no tak wiem ;) przecież mówie, że nie mam zamiaru podłączać na 1 ohm. Powiedz mi jeszcze jeżeli ten głośnik ma 2 cewki po 2 ohm to po podłączeniu równoległym otrzymuje 4ohm po spięciu [zapomnaiłem nazwy plus do jednej cewki minus do drugiej] otrzymuje 1 ohm a nie moge podłączyć tylko jednej cewki żeby mieć te 2 ohmy ?? to tak z ciekawości pytam.

Niestety tak nie można połączyć, jak chcesz 2R to pracuj na jednej cewce. Ale po co jak są dwie?

dymit napisał:
Niestety tak nie można połączyć, jak chcesz 2R to pracuj na jednej cewce. Ale po co jak są dwie?

No i co z tego, że są dwie ? Więc wychodze z tego założenia, że można grać na 2 ohmy?

[ Dodano: 2010-11-02, 19:37 ]
Pawel S. napisał:
stenchman, jakbys zagadal z nim osobiscie to napewno by sporo spuscil z ceny ;)
http://allegro.pl/ground-zero-gzrw-30-spl-1000w-rms-kabel-emka-i1270343606.html

a co do wzmacniacza http://allegro.pl/wzmacniacz-peiying-alien-py-1k76d-sklep-f-vat-i1278300271.html - sprawdzony u kolegi
jednak za dlugo nie pogral bo mlody rozbil samochod :P

jak tanszy to moze to http://allegro.pl/peiying-py-2h30r-wzmak-1200w-dystrybucja-pl-gw-i1293904159.html

wiesz paweł, wybrałem specjalnie tamtego suba z linka ktory dałem wp ierwszym poscie poniewaz tam jest buda, samemu mi sie nie chce robic.
W tamtej aukcji również koleś proponuje za 750 zł jakiegos ground zero który ciągnie ten głośnik spokojnie, więc wolałbym dopłacic 150 zł jeżeli bym miał ;))
Chyba ten buszmen wygląda najlepiej.

pozdrawiam dzieki za zainteresowanie.

Nie dość że wygląda lepiej, to ma to samo w środku i jest sporo tańszy. Ten Peying i boschmann to przecież kopia pch 990 atx.

Powrót