• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

grubość drutu w cewkach

Reakcji
0
Witam, czy grubość drutu w cewkach [w zwrotnicach] na sekcji niskotonowej bedzie miała jakiekolwiek znaczenie w kolumnach DIY na STX SCX [17-140-8]? Chodzi mi o różnicę między 0,7mm a 1mm

Im mniejsza grubość drutu, tym większa rezystancja. A rezystancja wpływa na Qte, co wpływa na Qts, czyli zmienia się Qtc. Czyli możesz np mieć podpicie na wyższym basie, które jest mało fajne w odsłuchu :)

Nie wie jakie są różnice w rezystancji, kolega nie podał czy cewka powietrzna, czy rdzeniowa, jaka wartość indukcyjności....np w przypadku cewki powietrznej różnica w rezystancji dla cewki 1,5mH jest już dość spora dla podanych średnic drutu.

Polink podaje rezystancje, jaka będzie odpowiednia dla głośnika 8Ohm przy cewce 1.5mH? Oczywiście mowa o rdzeniowej.
U mnie akurat 14SCX, ale szukam jak najtańszych opcji, by nie wyszło potem za resztę drożej niż przetworniki...

W tym temacie pytania nie było, ale jaki wpływ ma rezystancja w przypadku cewki do tweetera?

Rezystancja cewki tweetera to bardzo ważny parametr wpływający na zgranie fazowe. Powinna być podana dokładna rezystancja.

Ale jakie są kryteria poza tym, że muszę ją wprowadzić do programu?

Znaczy się w jakiej sytuacji w którą stronę się kierować.

W żadnej niestety, autor zwrotnicy powinien takie parametry podać.

Rezystancja cewki tweetera zmienia dobroć filtru a woofera dobroć woofera :)

Sam projektuję, bo do mojej kombinacji generalnie nie ma jeszcze zwrotnicy.

Czyli wprowadzić rezystancję cewki z konkretnego przedziału cenowego i potem korygować według tego resztę, jeśli będzie konieczna zmiana indukcyjności, to znowu z kolejną tak samo?

Zrób sobie filtr, po czym zmieniaj wartość rezystancji te cewki i zobaczysz jak zmienia się zgranie fazowe.
Rezystancja cewki, tudzież całej gałęzi to jest jeden z parametrów, który możesz i powinieneś wykorzystać do poprawnego zaprojektowania zwrotki.

hmm.. to może inaczej teraz. Zwrotnica ma być zrobiona z tego schematu [od Irka]
STX_gdn17-140-8SCX_GDWK10-200-8PJ_v2.GIF

tam nie pisze jaka grubość drutu ma być na cewkach, coś doradzicie?

Nie podoba mi się ten schemat, ale jak już pytasz to wszystko zależy czy ta cewka na wooferze będzie rdzeniowa czy powietrzna ale ogólnie patrz na rezystancję (pewnie autor - Irek założył, że będzie jak najmniejsza).

czytając na innych forach o zwrotnicy pod te głosniki, wybralem powietrzną cewke na drucie 0,8mm (taka srednica na woofer wystarcza) i taką samą na górkę z tym ze 0.4mH

Alu to nie chodzi o gęstość prądu w przewodniku a o zmienienie dobroci woofera poprzez dużą rezystancję cewki.

wiem, ze chodzi o rezystancje, a rezystancja wynika z grubosci drutu, dlatego pytałem czy cos doradzicie w tym przypadku, bo przy schemacie rezystancja nie jest podana

Powrót