• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

HARMAN KARDON CA 240 NA SYSTEM PRZEDNI,CZY WARTO KUPIĆ??????

Reakcji
0
WITAM.

INTERESUJE MNIE WZMACNIACZ HK CA240,CZY WARTO NIM SIĘ NIM ZAINTERESOWAĆ ?,A MOŻE HK CA 260 JEST LEPSZY NAPRZÓD?.MÓJ SYSTEM PRZEDNI ,MDS 50 W RMS.INTERESUJE MNIE JAKOŚĆ DZWIĘKU,SŁYSZAŁEM OPINIĘ ŻE BRAKUJE DOŁU,ZA TO ŚREDNIE I WYSOKIE REWELACJA.I JESZCZE JEDNE PYTANIE.PODEJRZEWAM ŻE REGULACJA CZUŁOŚCI WZMAKA (GAIN) JEST DO 2,5 VOLTA.CZY RADIO TEŻ MUSI MIEĆ WYJŚCIE CHIŃCZ 2,5 ,LUB MOŻE MIEĆ TEŻ 5 V ,MOGĄ POJAWIĆ SIĘ PRZESTERY?
POZDRAWIAM.

A czy normalnymi literami tego napisac nie mozna :???:

Ale odpowiem ci zanim moder wywali ten temat
Nie ma znaczenia max V ma wzmacniacz. Wlasnie po to jest gain.
I czym wiecej V na rca w radiu tym lepiej.
A wzmaka nie mialem ale sie czaje.

Przepraszam,jestem nowy na forum.Interesują mnie wszelakie informacje na hkc240,gdyż mogę zdobyć ten wzmak za drobną opłatą.

Ja jestem szczęśliwym posiadaczem CA260 - Jakość dzwieku? Powiem ze nie słyszałem bardzo dawno tak dobrego brzmienia, podchodzi pod lampę w pewnym stopniu, bardzo ocieplone, i to że basu brakuje, to może być wina wyschniętych kondensatorów. U mnie nie ma problemu z basem, a wydaje mi się ze jest go własnie więcej niż na innych wzmacniaczach. To jest klasa A, ma w sobie mase tranzystorów końcowych. Mój ma 2x65W przy 4 a Twój 2x40W więc zestaw do 60W możesz zasilić - ale jaki ten zestaw masz? Ta taka tandeta MDS?

A co do zasilania - moja Alpina 7878r daje 4V na wzmacniacz i żadnych przesterów nie słyszę ;)

Co do przodu,to celuje w Proa Systems.Kondensatory można wymienić.Dziękuje za wszelkie odp.Zauważyłem że hkca240 posiada wbudowany filtr 200,raczej myśle że ten filtr można wyłączy i wtedy będzie całe pasmo?:lol:

W tym modelu jest trudno to zrobić i od razu mówie, ze jest to kosztowne, bo są na wysokie napięcie. A żeby je wymienić trzeba odkręcić wszystkie tranzystory od radiatora, a tak jak wspomnialem jest ich 3x wiecej niz w przecetnym wzmacniaczu o tej samej mocy w krasie AB.

To weź te proa simplex 160 które są na allegro za pół ceny, będziesz miał z głowy.

Powoli do celu :wink:Jeszcze pytanko co filtra hk 240,można wyłonczyć i będzie całe pasmo?

U mnie w CA260 jest włącznik do filtra i do mostka, więc da się wyłączyć i będzie całe pasmo :)

Jestem początkującym car audio,dlatego niektóre pytania wydają się bez sensu.Za kilka dni dotrze do mnie harmanek.Dziekuję za opd i pozdrawiam.

i do tego simplexa masz na allegro jeszcze vife 26 za 209zl
tez okazja i jeszcze tylko zwrotka i masz fajny zestaw

Tak wiem o tym,też ją zauważyłem .Jest też fajny mb quart rsc216,fart tej ceny? :grin:

testy tego zestawu na niemieckiej stronie są bardzo obiecujące,ocena ogólna 1,4.gdzie zestaw pvi 216 1,3 a cena nowego zestawu(pvi 216) około 900zł.

aywor5, tyle ze nie można wierzyć takim testom, jest to jakaś podpora, ale raczej komercyjna. Np. w teście na najlepszy głośnik 12' w klasie średniej wygrał Magnat ADR 300 deklasując takie głośniki jak Emphasery, Focale, JL audio czy Ground Zero...

Za tą cene wolałbym sobie złożyć carpower neoset165 - tam tweeter robi pomianę ;)

Już zdecydowałem.Przód na Proa,mam jeszcze pytanie co do hk ca240 i Jvc kd sh 1000 .czy ten jvc będzie się zgrywał z harmanem.sorki za literówki ale nie przespana nocka daję się odczuć.

aywor5, technicznie będzie się zgrywał ;)
Ale jeżeli chodzi Ci o brzmienie - tego Ci nikt nie powie, musisz sam przetestować. Każdy ma inny samochód i inne radio oraz słuch - więc to będzie jego subiektywna opinia.

A który zestaw Proa wybrałeś? Simplex?

tak,simplex .głośniki mają opinie bardzo dobry stosunek jakości do ceny.ja , nie słyszałem osobiście simpleksów.

tez tak sądzę dan.zamykam temat,pozostaje mi tylko wierzyć że hk jest sprawny w 100% .dziękuje wszystkim za pomoc.pozdrawiam.

Powrót