• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

HDS 180Exc w roli "średniaka"

No fakt :oops: wiesz jak to z rana :shock:
Tylko czemu napisał, "dolny midwoofer wspomaga dwie drogi z łagodnym spadkiem 6dB", a w zwrotnicy przy największej cewce widzę kondensator i rezystor :?: :shock:
czyli dolny woofer ma cięcie 12dB <--- taki mały off topic :mrgreen:
Ze startem projektu na razie wstrzymam się do ferii, jak uda się wykombinować urlop :razz:

[ Dodano: 2009-01-08, 10:37 ]
No i co żona na to :oops:

DIGIPROCOMP napisał:
prosze Cię :razz: u nie jednego producenta widziałem 20cm w roli średniaka, puszczonego od 300-400Hz.

Pokaz tyxh niejednych producentow. BTW sredniaka moze (i tak watpie ze w domowym sprzecie ktos cos takiego robi ;)) ale nie 18-20cm midwoofer

DIGIPROCOMP napisał:
Tylko czemu napisał, "dolny midwoofer wspomaga dwie drogi z łagodnym spadkiem 6dB"
dolny w sensie w obudowie znajduje sie na dole. i jest ciety od gory tylko cewka zeby wytlumic srednice...

DIGIPROCOMP napisał:
w zwrotnicy przy największej cewce widzę kondensator i rezystor
czyli dolny woofer ma cięcie 12dB <--- taki mały off topic
ten "gorny" czyli ten od 2 drog jest ciety og gory 2 rzedem z korekcja...

Przemo... mógłby pochwalić się schematem :mrgreen:
Chociaż to i tak całkowicie inna konstrukcja...

By The Way
czy cos takiego
a co do 16cm SREDNIAKA to jest on czesto uzywany. ale sredniotonowy a nie mid-woofer

Jak już całkowicie weszliśmy na off topic... Pawle miałeś możliwość bezpośredniego porównania HDSa z XT18WO?

[ Dodano: 2009-01-08, 14:45 ]
Kurcze przez cały czas myślałem, że masz XT18WO a Ty masz XT18WH :roll:

tak porownalem oba. ale niestety bylo malo czasu na zabawy wiec sluchalismy tylko w kolumnach z gotowymi zwrotnicami
XT nizej schodzi (ale i siedzial w wiekszej obudowie), ma ciekawsza srednice (moze w HDSie to byla wina zwrotnicy) ale za to duzo nizsza wytrzymalosc mocowa :???:

a WO gra rownie dobrze ale lepiej na basie i podobno jest duzo bardziej wytrzymaly - dlatego nastepne kolumny beda na nim ;)

ten WO to byl na AS? Bo pamietam jedne kolumny wlasnie na jakiejs drewnianej Vifie - tylko nie wiem czy to byl WH czy wlasnie WO. Jesli WO to IMHO zdecydowanie lepszym wyborem w tej cenie jest KEP - zarowno pod wzgledem basu - znacznie szybszy i "mocniejszy", a i srednice ma lepiej wypelniona, naturalniejsza i wiecej szczegolow oddaje. Szczerze mowiac troche sie ta Vifa zawiodlem - tym bardziej patrzac przez pryzmat jej ceny.

dolphin123 napisał:
gdzies ponizej 350zl szt je widziales moze ?
niestety nie :|
bede zamawial z AC jak tylko zlotowka odzyska na wartosci (czyli nie spieszy mi sie :P )
Caleb napisał:
ten WO to byl na AS? Bo pamietam jedne kolumny wlasnie na jakiejs drewnianej Vifie - tylko nie wiem czy to byl WH czy wlasnie WO
tak. w studio 16Hz byly 2szt
Caleb napisał:
Szczerze mowiac troche sie ta Vifa zawiodlem - tym bardziej patrzac przez pryzmat jej ceny.
w takim razie KEP bedzie lepszy od najlepszej vify? (nie slyszalem jeszcze PL)
cos mi sie wierzyc nie chce... ale moze to przetestuje do tego czasu

Pawel S. napisał:
w takim razie KEP bedzie lepszy od najlepszej vify? (nie slyszalem jeszcze PL)
cos mi sie wierzyc nie chce... ale moze to przetestuje do tego czasu
no i wlasnie zastanawiam sie czy nie zrobic moze nowych bud pod kepa i zwiekszyc mu litrazu do ok 22-24litry, no albo nowy projekt na XT18WO bo z M18WH basu raczej bedzie mniej nie wiem.

sprostuje, basu jest wystarczajaco ale moze byc lepiej;)

ostatnio mialem w domu
xt18wh
m18wh
gdn 18 akx
hds180

ilosc basu: xt, hds, m, akx
niestety kazdy w innej obudowie z innym strojeniem i inna zwrotnica wiec nie moze byc to miarodajne

Niskie podzialy zazwyczaj robi sie z filtrami I rzedu bo tak jest taniej i jest duzo mniej problemow z impedancja. Przy mocnym sredniaku np wlasnie w przypadku niskotonowca w roli sredniaka odpada problem wytrzymalosci mocowej wiec tym bardziej prosty filtr w postaci szeregowego kondensatora. Dla niskotonowca zadko wystarczy tylko cewka bo glosnik ma zbyt duza indukcyjnosc zeby taki zabieg byl skuteczny wiec albo filtr 12dB/okt albo jakis czlon RC tylko trzeba uwazac na impedancje.

Odświeżę trochę temat :wink:
Pomińmy fakt, że posiadam HDSa. Jaki głośnik najlepiej wpasowałby się między MDSa08 i XT25TG, najlepiej 12-15cm i jak radzicie podzielić te trzy drogi. Fajnie by było jak Irek napisał by średniak "szedł" przez filtr Igo rzędu, bo najtaniej :lol: Cena średniaka do 200zł/szt.

Powrót